orcid

Waldemar Gustaw

Profesor
U-8972-2018
W 2001 roku uzyskał stopień doktora a 2009 roku stopień naukowy doktora habilitowanego w zakresie technologii żywności i żywienia na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. 19 lutego 2014 roku otrzymał tytuł profesora nauk rolniczych.
Technologia żywności i żywienia. Główne kierunki badań to: oddziaływania pomiędzy białkami serwatkowymi a polisacharydami oraz wykorzystanie mieszanin polisacharydów jak również mieszanin polisacharydów z białkami mleka w celu modyfikacji właściwości fizykochemicznych produktów mlecznych, wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej do otrzymywania mlecznych produktów fermentowanych takich jak mleka fermentowane, jogurty czy sery dojrzewające, stymulacja wzrostu bakterii fermentacji mlekowej przez białka mleka. W ostatnich latach zajmuje się badaniami związanymi z zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej do otrzymywania kiszonych produktów z warzyw lub grzybów, wykorzystaniem związków o właściwościach prozdrowotnych pochodzenia roślinnego w technologii żywności oraz zastosowaniem obróbki sous-vide w przetwórstwie warzyw i grzybów.
228
0
3033,5