2024

1. The nutritional value of beef from Polish Red and Limousin cattle breeds maintained by an extensive production system
artykuł [AUT.] Konrad Wiśniewski , [AUT. KOR.] Marcin Świątek , [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Beata Kuczyńska . Archives Animal Breeding 2024 T. 67 Nr 2 s. 259-269, DOI: 10.5194/aab-67-259-2024

2023

3. Lactoferrin—the health-promoting properties and contemporary application with genetic aspects
artykuł [AUT.] Anna Jańczuk , [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Jolanta Król. Foods 2023 T. 12 Nr 1 s. 70, DOI: 10.3390/foods12010070
4. Jogurty jako superfood
artykuł [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Maria Zuba-Ciszewska , [AUT.] Jolanta Król. Przemysł Spożywczy 2023 T. 77 Nr 2 s. 20-26, DOI: 10.15199/65.2023.2.4
6. Properties of yoghurt fortified in lactoferrin with effect of storage time
artykuł [AUT.] Anna Jańczuk , [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Tomasz Czernecki. Animals 2023 T. 13 Nr 10 s. 1610, DOI: 10.3390/ani13101610
8. Wiedza konsumentów na temat jakości wyrobów czekoladowych i zasad ich znakowania
rozdział z monografii [AUT.] Magdalena Stobiecka, [AUT.] Katarzyna Paskudzka , [AUT.] Jolanta Król. W: Najnowsze trendy w dietetyce i technologii żywności. Redakcja / Mariola Janiszewska, Lublin 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 58-66, 978-83-67104-82-1
10. Wpływ sezonu produkcji na zawartość witamin lipofilnych w mleku krów rasy simentalskiej
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 43, 978-83-926689-7-8
11. Jakość mleka surowego dostępnego na rynku lubelskim
inne publikacje [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 44, 978-83-926689-7-8
12. Aktywność antyoksydacyjna mleka pozyskiwanego od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej
inne publikacje [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 44, 978-83-926689-7-8
13. Wpływ dodatku białka konopnego na właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne jogurtów wytworzonych na bazie mleka ekologicznego
inne publikacje [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Tomasz Czernecki. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 70, 978-83-962880-3-5
14. Wpływ dodatku białka konopnego na właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne jogurtów wytworzonych na bazie mleka ekologicznego
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Tomasz Czernecki. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu. Monografia pod redakcją naukową / Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej, Kraków 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 26-36, 978-83-953897-5-7

2022

20. The effect of raw milk quality and starter cultures on the yield and nutritional value of polish acid curd cheese (tvarog)
artykuł [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Agnieszka Wawryniuk , [AUT. KOR.] Aneta Brodziak. Annals of Animal Science 2022 T. 22 Nr 1 s. 439-458, DOI: 10.2478/aoas-2021-0042
21. Antioxidant activity of milk and dairy products
artykuł [AUT.] Magdalena Stobiecka, [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak. Animals 2022 T. 12 Nr 3 s. 245, DOI: 10.3390/ani12030245
22. Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżające nadwrażliwość pokarmową
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 7-53, 978-83-7259-353-5
24. Znaczenie białek serwatkowych w dietetyce i kosmetologii
rozdział z monografii [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 173-192, 978-83-286-0208-3
25. Znaczenie produktów pszczelich w dietetyce i kosmetologii. Miód, wosk i kit pszczeli
rozdział z monografii [AUT.] Barbara Topyła, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 193-208, 978-83-286-0208-3
26. Relationship between the content of selected bioactive compounds and antioxidant activity of milk
inne publikacje [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Magdalena Stobiecka. W: Book of Abstracts of the 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Porto, Portugal, 5 th – 9 th September, 2022, Porto 2022 2022, s. 415, 978-90-8686-385-3
28. Znaczenie pyłku kwiatowego jako naturalnego surowca w dietetyce i kosmetologii
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Jolanta Król, [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 58
29. Tradycja i innowacje w produkcji mleka i jego przetwórstwie
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Maria Zuba-Ciszewska . , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 43-53
Elementów na stronie: