2024

2. Nasiona lnu jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla krów mlecznych
rozdział z monografii [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Zvenyslava Zasadna , [AUT.] Dmytro Yanovych , [AUT.] Piotr Jarzyna . W: Doskonalenie żywienia w zrównoważonej produkcji zwierzęcej. Pod redakcją Renaty Klebaniuk, Bożeny Kiczorowskiej, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2024 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 94-104, 978-83-7259-443-3, DOI: 10.24326/MON.2024.8

2023

3. Barley, triticale, or rye? The type of grain can affect the growth performance and meat quality of sustainable raised pigs
artykuł [AUT.] Eugeniusz Grela, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Małgorzata Świątkiewicz , [AUT.] Grzegorz Skiba . Animals 2023 T. 13 Nr 8 s. 1331, DOI: 10.3390/ani13081331
4. Magnoflorine from Berberis Vulgaris roots—impact on hippocampal neurons in mice after short-term exposure
artykuł [AUT.] Radosław Szalak, [AUT.] Małgorzata Matysek , [AUT.] Maryna Koval , [AUT.] Marcin Dziedzic , [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Marta Kruk-Słomka , [AUT.] Wojciech Koch, [AUT.] Marcin Arciszewski, [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch. INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2023 T. 24 Nr 8 s. 7166, DOI: 10.3390/ijms24087166
7. N-3 polyunsaturated fatty acids as a nutritional support of the reproductive and immune system of cattle-a review
artykuł [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Hıdır Gümüs . Animals 2023 T. 13 Nr 22 s. 3589, DOI: 10.3390/ani13223589
8. Polifenole jako potencjalny czynnik wspomagający mikrobiom jelitowy psów
inne publikacje [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Maciej Bąkowski. W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 24, DOI: 10.24326/mk.2023.5

2022

10. Homeostaza organizmu a żywienie
rozdział z monografii [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT.] Anna Danek-Majewska, [AUT.] Marlena Sagan . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 5-38, 978-83-7259-356-6
11. Etiologia i epidemiologia dermatoz
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Katarzyna Kwiatkowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 39-62, 978-83-7259-356-6
12. Diety lecznicze i alternatywne w dermatozach
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Dominika Bożym , [AUT.] Sylwia Pług . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 63-86, 978-83-7259-356-6
13. Składniki roślin i grzybów w terapii żywieniowej dermatoz
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Paulina Partyka . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 87-102, 978-83-7259-356-6
14. Suplementy diety
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 103-114, 978-83-7259-356-6
16. Występowanie i zagrożenia stwarzane przez Bacillus cereus w produktach mlecznych
rozdział z monografii [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT. KOR.] Anna Winiarska. W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 7-23, 978-83-67074-58-2
17. Skład i jakość serów produkowanych na bazie mleka krów żywionych dawkami pokarmowymi z udziałem ziół
inne publikacje [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT.] Julia Fabjanowska. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 76-77
18. Wartość odżywcza i dietetyczne mięsa drobiowego pozyskanego od kurcząt brojlerów żywionych mieszankami z udziałem mikronizowanych nasion oleistych
inne publikacje [AUT.] Malwina Zając , [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Agata Bielak. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 74-75
19. Żywieniowe możliwości poprawy właściwości immunostymulujących siary krów
rozdział z monografii [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Magdalena Olcha, [AUT.] Piotr Jarzyna . W: Wykorzystanie roślin w medycynie i przemyśle - najnowsze badania. Redakcja/ Paulina Szymczyk, Kinga Kalbarczyk, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 126-142, 978-83-67104-34-0
20. Effectiveness of production of cows fed with rations supplemented with oregano (Origanum vulgare)
inne publikacje [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Magdalena Olcha. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 26 April 2022. Volume: 1, 2022., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 022, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.A022
22. Zioła i fitobiotyki w żywieniowej i pozażywieniowej biostymulacji organizmu zwierząt gospodarskich
inne publikacje [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Eugeniusz Grela, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Jan Matras, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Justyna Widz, [AUT.] Anna Danek-Majewska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Magdalena Olcha, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Malwina Zając , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Michał Pałys. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 50

2021

24. Slaughter value and meat quality of young bulls of three genotypes fed a semi-intensive system involving flax extrudate
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: 2021 Vol. 23 no 3 : Proceedings of The 1st Ukrainian-Polish Scientific Forum Agro-Bio Perspectives, 29030 September 2021, Lviv, Ukraine, Biologiâ Tvarin 2021, s. 27
25. Slaughter value and meat quality of young bulls of three genotypes fed a semi-intensive system involving flax extrudate
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: 2021 Vol. 23 no 3 : Proceedings of The 1st Ukrainian-Polish Scientific Forum Agro-Bio Perspectives, 29030 September 2021, Lviv, Ukraine, Biologiâ Tvarin 2021, s. 27
26. The impact of Zn, Cu and Fe C chelates on the fatty-acid profile and dietary value of broiler-chicken thigh meat
artykuł [AUT. KOR.] Anna Winiarska, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych , [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. Animals 2021 T. 11 Nr 11 s. 3115, DOI: 10.3390/ani11113115
27. The effect of cadmium on calretinin expression in the claustrum of the rat after consumption the beetroot/carrot juice
inne publikacje [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Małgorzata Matysek , [AUT.] Radosław Szalak, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Roman Lalak. W: International Scientific Conference BIOPROTECTION – GLOBAL PLANT HEALTH AND PRODUCT SAFETY, September, 22-24, 2021 Lublin, Lublin 2021 2021, s. 27, 978-83-7259-345-0, DOI: 10.24326/bioprot.2021.11
29. Popularność stosowania ziół i przypraw przez osoby starsze
rozdział z monografii [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT. KOR.] Anna Winiarska. W: Żywienie człowieka i dietetyka w nauce i praktyce. Redakcja naukowa / Zuzanna Goluch, Łódź-Kielce 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak, 978-83-67074-27-8
30. Dodatki ziołowe w żywieniu cieląt - receptury mieszanek uzupełniających
rozdział z monografii [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Piotr Jarzyna , [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT. KOR.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Renata Klebaniuk. , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 76-92
Elementów na stronie: