2022

1. Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine
artykuł [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Magdalena Krauze, [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Jan Jankowski . Annals of Animal Science 2022 T. 22 Nr 2 s. 601-612, DOI: 10.2478/aoas-2021-0069
2. The effect of the application of diets with varied proportions of arginine and lysine on biochemical and antioxidant status in Turkeys
artykuł [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Paweł Konieczka , [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Jan Jankowski . Annals of Animal Science 2022 T. 22 Nr 3 s. 1041, DOI: 10.2478/aoas-2021-0081
3. The effect of a low or high-fat diet and supplementation with various forms of chromium on the biodistribution of this element in the rat’s organism
inne publikacje [AUT.] Aleksandra Marzec, [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Radosław Smagieł , [AUT.] Anna Stępniowska, [AUT.] Krzysztof Tutaj, [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT.] Jerzy Juśkiewicz , [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 003, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.A003

2021

4. The effect of different dietary ratios of lysine, arginine and methionine on biochemical parameters and hormone secretion in turkeys
artykuł [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Anna Stępniowska, [AUT.] Paweł Konieczka , [AUT.] Jan Jankowski . JOURNAL OF ANIMAL PHYSIOLOGY AND ANIMAL NUTRITION 2021 T. 105 Nr 1 s. 108-118, DOI: 10.1111/jpn.13433
5. The effect of different dietary ratios of lysine, arginine and methionine on protein nitration and oxidation reactions in turkey tissues and DNA
artykuł [AUT.] Jan Jankowski , [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Anna Stępniowska, [AUT.] Paweł Konieczka , [AUT.] Dariusz Mikulski . Animal 2021 T. 15 Nr 4 s. 1-7, DOI: 10.1016/j.animal.2021.100183

2020

6. The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys
artykuł [AUT.] Jan Jankowski , [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Marzena Mikulska , [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Emilia Mróz , [AUT.] Zenon Zduńczyk . POULTRY SCIENCE 2020 T. 99 Nr 2 s. 1028-1031, DOI: 10.1016/j.psj.2019.10.008
8. Research on the effect of barbiturates as substances used in euthanasia on the degree of induction of oxidative stress in the dog’s body
inne publikacje [AUT.] Paweł Jurczak , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Patrycja Cieplińska , [AUT.] Marcin Kiewlak , [AUT.] Agnieszka Serek . W: Przegląd badań prowadzonych w studenckich kołach naukowych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2020 2020, s. 109, DOI: 10.24326/srzp.2020.2
9. Wpływ zatrucia tlenkiem węgla na status oksydoredukcyjny w organizmie psa
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Adrian Obara . W: Przegląd badań prowadzonych przez doktorantów, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2020 2020, s. 8, 978-83-7259-318-4, DOI: 10.24326/srzp.2020.1
10. Badanie wpływu barbituranów jako substancji wykorzystywanych w eutanazji na stopień indukcji stresu oksydacyjnego w organizmie psa
rozdział z monografii [AUT.] Paweł Jurczak , [AUT.] Anna Polz , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Patrycja Cieplińska , [AUT.] Marcin Kiewlak , [AUT.] Agnieszka Serek , [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik. , Lublin 2020 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 37-52
11. Wpływ formy i dawki chromu na poziom wybranych neuroprzekaźników w organizmie kurcząt
inne publikacje [AUT.] Patrycja Cieplińska , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Paweł Jurczak , [AUT.] Marcin Kiewlak , [AUT.] Anna Stępniowska. W: Przegląd badań prowadzonych w studenckich kołach naukowych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2020 2020, s. 90, DOI: 10.24326/srzp.2020.2

2019

12. Wpływ niedoboru miedzi na zmiany oksydacyjne w mózgu szczurów
inne publikacje [AUT.] Paweł Jurczak , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Ewelina Cholewińska. W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019, s. 44
13. The response of lipids redox defense system in turkeys fed diets differed in arginine, methionine and lysine levels under C. Perfringens challenge
inne publikacje [AUT.] Paweł Konieczka , [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jan Jankowski . W: XLVIII Sesja Naukowa Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 13-14 czerwca 2019 r., Poznań 2019 2019, s. 58
14. Pestycydy jako źródło zanieczyszczenia jezior z Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego
inne publikacje [AUT.] Daniel Stępniowski , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Tomasz Wodyk , [AUT.] Aleksandra Wojewoda. W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019
15. Wpływ formy i dawki chromu w mieszance paszowej na poziom fosforu w organizmie kurcząt
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Paweł Jurczak . W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019
16. The effect of different dietary rations of argininge and methionine to lysine on the performnce and immune status of turkeys
inne publikacje [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Paweł Konieczka , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Jan Jankowski . W: International scientific conference: Impact of livestock nutrition on productivity and quality of production, Kaunas, Lithuania, November 28, 2019, Kaunas 2019 2019, s. 21, 078-9955-15-630-7
17. Stan odżywiania osób starszych w zależności od miejsca zamieszkania
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Synowiec Marzena Złoteńko , [AUT.] Joanna Derkacz , [AUT.] Iwona Lizończyk . W: Przegląd badań z zakresu żywienia i technologii żywności / redakcja Kamil Maciąg, Monika Maciąg, Lublin 2019 2019, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 225-239, 978-83-65932-88-4
18. Wpływ różnych proporcji argininy, metioniny i lizyny w diecie indyków na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metabolizmu
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT. KOR.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Dariusz Mikulski , [AUT.] Jan Jankowski . W: XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA „Nauka praktyce – praktyka nauce” : Streszczenia doniesień naukowych, 04-06.09.2019 r., Polańczyk, Poland (XXXI International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice – Practice to Science” : Book of research abstracts / Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej.), [b. wyd.], [B. m. wyd. 2019] 2019, s. 14-15

2018

19. Spożycie mleka a wybrane czynniki socjo-demograficzne
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jakub Ceregrzyn , [AUT.] Patrycja Choma , [AUT.] Jakub Kalinowski , [AUT.] Karol Knap .
20. Ocena wiedzy żywieniowej pacjentów poddawanych dializie
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jagoda Garbicz , [AUT.] Michał Górski , [AUT.] Beata Całyniuk . W: Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Cz. 1 / redakcja naukowa Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Poznań 2018 2018, Młodzi Naukowcy s. 27-33, 978-83-65917-93-5
21. Analiza składu ciała młodych mężczyzn
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Anna Sadek , [AUT.] Marzena Zołoteńka-Synowiec , [AUT.] Agata Malczyk . W: Nauki medyczne i nauki o zdrowiu. Cz. 1 / redakcja naukowa Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Poznań 2018 2018, Młodzi Naukowcy s. 20-26, 978-83-65917-93-5
22. Spożycie białka przez osoby aktywne i nieaktywne fizycznie
rozdział z monografii [AUT.] Beata Całyniuk , [AUT.] Tomasz Teresiński , [AUT.] Zuzanna Całyniuk. W: Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki / Redakcja Monika Maciąg Kamil Maciąg, Lublin 2018 2018, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 189-199, 978-83-65932-38-9

2017

23. Aspekt zdrowotny w żywieniu różnymi gatunkami mięsa
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk. W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : IV Forum Młodych Przyrodników, Lublin 27.05.2017 : program i streszczenia prac / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2017, s. 25, 978-83-939764-4-7
24. Frequency of meat consumption by high schools students and university students
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jakub Ceregrzyn , [AUT.] Natalia Heletkanycz , [AUT.] Danuta Dąbrowska . W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : IV Forum Młodych Przyrodników, Lublin 27.05.2017 : program i streszczenia prac / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2017, s. 88, 978-83-939764-4-7
25. GMO w żywieniu trzody chlewnej
inne publikacje [AUT.] Danuta Dąbrowska , [AUT.] Natalia Heletkanycz , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jakub Ceregrzyn . W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : IV Forum Młodych Przyrodników, Lublin 27.05.2017 : program i streszczenia prac / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2017, s. 98, 978-83-939764-4-7
26. Wykorzystanie różnych gatunków mięsa w żywieniu zwierząt towarzyszących
inne publikacje [AUT.] Jakub Ceregrzyn , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Danuta Dąbrowska , [AUT.] Natalia Heletkanycz . W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : IV Forum Młodych Przyrodników, Lublin 27.05.2017 : program i streszczenia prac / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2017, s. 99, 978-83-939764-4-7
27. Miejsce wieprzowiny w diecie ludzi w zależności od ich wieku
inne publikacje [AUT.] Natalia Heletkanycz , [AUT.] Danuta Dąbrowska , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jakub Ceregrzyn . W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : IV Forum Młodych Przyrodników, Lublin 27.05.2017 : program i streszczenia prac / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2017, s. 105, 978-83-939764-4-7
28. Preferencje i częstotliwość spożycia mleka i produktów mlecznych przez dorosłe kobiety
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Martyna Bereźnicka , [AUT.] Marzena Zołoteńka-Synowiec , [AUT.] Agata Malczyk . W: Żywienie / [Red. nauk. Monika Panfil], Poznań 2017, Młodzi Naukowcy s. 51-58, 978-83-65677-72-3
29. Badanie częstotliwości i preferencji spożycia mięsa przez uczniów Liceów Ogólnokształcących (!)
inne publikacje [AUT.] Zuzanna Całyniuk. W: IX Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2017: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju. Lublin, 18-19 marca 2017 r. Abstrakty / Redakcja: Beata A. Nowak, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2017, s. 391-392, 978-83-65272-51-5
30. Biologiczne zagrożenia w hodowli trzody chlewnej
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Choma , [AUT.] Jakub Kalinowski , [AUT.] Zuzanna Całyniuk, [AUT.] Jakub Ceregrzyn . W: Wybrane zagadnienia z zakresu ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy / monografia naukowa red. P. Maksym, Ł. Wlazło, Lublin 2017 2017 s. 10-19, 978-83-63761-91-2
Elementów na stronie: