2024

1. Polyphenols influence the development of endometrial cancer by modulating the gut microbiota
artykuł [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Piotr Olcha , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Łukasz Nowakowski , [AUT.] Andrzej Miturski , [AUT.] Krzysztof Gałczyński . Nutrients 2024 T. 16 Nr 5 s. 681, DOI: 10.3390/nu16050681
2. The effect of cadmium and lead on living organisms - transport, accumulation, metabolism
artykuł [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Twarużek Magdalena , [AUT.] Danuta Grobelska . Journal of Elementology 2024 T. 29 Nr 1 s. 311-329, DOI: 10.5601/jelem.2023.28.3.3098
3. Fatty acid profile and dietary value of thigh meat of broiler chickens receiving mineral or organic forms of Zn
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Cezary Purwin , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Marta Borsuk-Stanulewicz , [AUT.] Paulina Pogorzelska-Przybyłek , [AUT.] Bożena Kiczorowska. Animals 2024 T. 14 Nr 8 s. 1156, DOI: 10.3390/ani14081156
4. Regular consumption of green tea as an element of diet therapy in drug-induced liver injury (DILI)
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Marta Borsuk-Stanulewicz , [AUT.] Agnieszka Tomczyk-Warunek, [AUT.] Ewa Stamirowska-Krzaczek , [AUT.] Cezary Purwin , [AUT.] Małgorzata Stryjecka , [AUT.] Marzena Tomaszewska . Nutrients 2024 T. 16 Nr 17 s. 2837, DOI: 10.3390/nu16172837

2023

6. Cadmium and lead concentration in drinking instant coffee, instant coffee drinks and coffee substitutes: safety and health risk assessment
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2023 T. 201 s. 425, DOI: 10.1007/s12011-022-03129-2
9. The content of Cd and Pb in herbs and single‑component spices used in Polish cuisine
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Lesya Sowińska , [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2023 T. 201 s. 3567–3581, DOI: 10.1007/s12011-022-03437-7
13. Assessment of the chemical composition and nutritional quality of breast muscle from broiler chickens receiving various levels of Fe glycine chelate
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . Agriculture-Basel 2023 T. 13 Nr 7 s. 1455, DOI: 10.3390/agriculture13071455
14. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w czasie pandemii koronawirusa na podstawie sklepów spożywczych
rozdział z monografii [AUT.] Agata Szymczak , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Renata Klebaniuk. W: Szanse nauk o zwierzętach/ pod redakcją Brygidy Ślaskiej, Andrzeja Junkuszewa, Bożeny Kiczorowskiej., Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 128-134, 978-83-7259-415-0
15. Antyobesogenne działanie ziół
inne publikacje [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Leszek Tymczyna, [AUT.] Daniel Potrzebski , [AUT.] Marcin Banach . W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 76, DOI: 10.24326/mk.2023.5
16. Ocena jakości dietetycznej mięsa piersi kurcząt brojlerów otrzymujących różne poziomy chelatu glicynowego Fe
inne publikacje [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz . W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 78, DOI: 10.24326/mk.2023.5
17. Diet therapy as support for the treatment of atopic dermatitis
artykuł [AUT.] Ewelina Chrzanowska , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz . Aesthetic Cosmetology and Medicine 2023 T. 12 Nr 4 s. 125-131, DOI: 10.52336/acm.2023.010
18. Czy pandemia covid-19 wpłynęła na sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym chorujących na alergie pokarmowe?
artykuł [AUT.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Julianna Kostecka , [AUT.] Gabriela Gutowska , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Katarzyna Kolasa , [AUT.] Monika Bojanowska. Zywnosc. Nauka. Technologia. Jakosc/Food. Science Technology. Quality 2023 T. 30 Nr 2 s. 82-95, DOI: 10.15193/zntj/2023/135/448
19. Wpływ źródła miedzi (siarczan & chelat) w diecie na masę ciała oraz zawartość Cu, Fe i Zn w wybranych narządach wewnętrznych dorosłych szczurów
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Wanda Krupa, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Bis-Wencel H. , [AUT.] Jarosz Ł.S. , [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 36, DOI: 10.24326/mk.2023.5
20. Verification of the theoretical energy requirement of underweight, normal weight and overweight young women using ergospirometry
artykuł [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Paweł Glibowski, [AUT.] Ilona Aleksandrowicz-Niedziela , [AUT.] Iwona Smagała , [AUT.] Agata Bielak. Nauki Inżynierskie i Technologie 2023 Nr 39 s. 52-64, DOI: 10.15611/nit.2023.39.04
21. Effect of β-glucans on human health
artykuł [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Leszek Tymczyna, [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Marcin Banach , [AUT.] Daniel Potrzebski . PRZEMYSL CHEMICZNY 2023 T. 102 Nr 3 s. 277-286, DOI: 10.15199/62.2023.3.6

2022

22. Etiologia i epidemiologia dermatoz
rozdział z monografii [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Katarzyna Kwiatkowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 39-62, 978-83-7259-356-6
23. Diety lecznicze i alternatywne w dermatozach
rozdział z monografii [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Dominika Bożym , [AUT.] Sylwia Pług . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 63-86, 978-83-7259-356-6
24. Składniki roślin i grzybów w terapii żywieniowej dermatoz
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Paulina Partyka . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 87-102, 978-83-7259-356-6
25. Analiza preferencji konsumenckich studentów na rynku ryb i przetworów rybnych
inne publikacje [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Olga Arusztowicz-Tomaszewska , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan. W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 213-214, 978-83-67194-30-3
26. Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku 3-6
inne publikacje [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Kinga Burczaniuk . W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 338, 978-83-67194-30-3
27. Zaburzony obraz własnego ciała. Anoreksja psychiczna - definicja, przyczyny, objawy, skutki i dietoterapia
inne publikacje [AUT.] Katarzyna Kolasa , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Małgorzata Kostecka. W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 243, 978-83-67194-30-3
29. Bezpieczeństwo żywności dla dzieci, a żywność ekologiczna
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Karolina Jachimowicz . W: Raport: Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci. Redakcja naukowa /Anna Harton, Piotr Socha, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe PWN s. 51-58, 978-83-01-22333-5
Elementów na stronie: