2024

1. Garlic and thyme in broiler chicken nutrition
inne publikacje [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Renata Klebaniuk. W: 3rd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 24 April 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2024 2024, s. 021, DOI: 10.24326/ICDSUPL3.A021

2023

2. Flight distance at pasture and stress response during shearing in alpacas
artykuł [AUT.] Joanna Kapustka, [AUT. KOR.] Monika Budzyńska, [AUT.] Olga Witkowska-Piłaszewicz , [AUT.] Julia Fabjanowska. Journal of Veterinary Behavior-Clinical Applications and Research 2023 T. 63 s. 1-9, DOI: 10.1016/j.jveb.2023.03.002
3. N-3 polyunsaturated fatty acids as a nutritional support of the reproductive and immune system of cattle-a review
artykuł [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Hıdır Gümüs . Animals 2023 T. 13 Nr 22 s. 3589, DOI: 10.3390/ani13223589
4. Micronized oilseeds in feed mixtures and the quality of poultry meat
inne publikacje [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Moczulska M. . W: 2nd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 19 April 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 018, DOI: 10.24326/ICDSUPL2.A018
5. Rola swoistych substancji owoców i warzyw w żywieniu zwierząt gospodarskich
rozdział z monografii [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Moczulska M. . W: Wyzwania i innowacje w naukach weterynaryjnych - od żywienia zwierząt do badań behawioralnych. Redakcja /Kamil Maciąg Alicja Danielewska, Lublin 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 73-84, 978-83-67881-21-0
6. Różne rodzaje olejów paszowych i ich wpływ na jakość jaj
artykuł [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska. Hodowca Drobiu 2023 T. 28 Nr 6 s. 30-33
7. Algi wapienne i brunatne - wykorzystanie w żywieniu bydła
artykuł [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski . Hodowca Bydła (2003) 2023 T. 28 Nr 9 s. 32-35
8. Wpływ wybranych procesów przetwarzania na zmiany składu chemicznego nasion dyni i słonecznika
inne publikacje [AUT.] Kurdziel K. , [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Moczulska M. , [AUT.] Bożena Kiczorowska. W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 38, DOI: 10.24326/mk.2023.5
9. Wykorzystanie alg w żywieniu zwierząt towarzyszących
inne publikacje [AUT.] Moczulska M. , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Renata Klebaniuk. W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 46, DOI: 10.24326/mk.2023.5

2022

10. Prenatal programming of the small intestine in piglets: the effect of supplementation with 3-hydroxy-3-methylbutyric acid (HMB) in pregnant sows on the structure of jejunum of their offspring
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Tomaszewska, [AUT.] Łukasz Prost , [AUT.] Piotr Dobrowolski , [AUT.] Deepesh K. P. Chand , [AUT.] Janine Donaldson , [AUT.] Anna Czech, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Siemowit Muszyński. Annals of Animal Science 2022 T. 22 Nr 2 s. 612-623, DOI: 10.2478/aoas-2021-0075
11. Czynniki wpływające na jakość mięsa kurcząt i indyków
rozdział z monografii [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Małgorzata Kwiecień. W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 111-127, 978-83-67074-58-2
12. Skład i jakość serów produkowanych na bazie mleka krów żywionych dawkami pokarmowymi z udziałem ziół
inne publikacje [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Anna Winiarska, [AUT.] Julia Fabjanowska. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 76-77
13. Żywieniowe możliwości poprawy właściwości immunostymulujących siary krów
rozdział z monografii [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Magdalena Olcha, [AUT.] Piotr Jarzyna . W: Wykorzystanie roślin w medycynie i przemyśle - najnowsze badania. Redakcja/ Paulina Szymczyk, Kinga Kalbarczyk, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 126-142, 978-83-67104-34-0
14. Effect of garlic (Allium sativum L.) supplementation of feed mixtures on selected rearing parameters in broiler chickens
inne publikacje [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Malwina Zając , [AUT.] Anna Danek-Majewska. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 26 April 2022. Volume: 1, 2022., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 022, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.A022
15. Effectiveness of production of cows fed with rations supplemented with oregano (Origanum vulgare)
inne publikacje [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Magdalena Olcha. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 26 April 2022. Volume: 1, 2022., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 022, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.A022
16. Ocena jakości pasz skarmianych w wybranych gospodarstwach środkowo-wschodniej Polski utrzymujących bydło mleczne
inne publikacje [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Malwina Zając . W: V Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów. Abstrakty. Redakcja / Kinga Kalbarczyk, Monika Maciąg, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o., Lublin 2022 2022, s. 27-28, 978-83-67194-11-2
17. Zioła i fitobiotyki w żywieniowej i pozażywieniowej biostymulacji organizmu zwierząt gospodarskich
inne publikacje [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Eugeniusz Grela, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Jan Matras, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Anna Winiarska, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Justyna Widz, [AUT.] Anna Danek-Majewska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Magdalena Olcha, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Malwina Zając , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Michał Pałys. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 50
18. Ocena efektywności żywienia krów mlecznych w gospodarstwach indywidualnych
inne publikacje [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Piotr Jarzyna , [AUT.] Natalia Grabowska , [AUT.] Renata Klebaniuk. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Środowisko – Roślina – Zwierzę – Produkt. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 115, DOI: 10.24326/mon.2022.2
20. Żywienie i suplementacja diety kotów utrzymywanych w warunkach domowych
inne publikacje [AUT.] Krystian Strojny , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Martyna Bielak , [AUT.] Alicja Perka , [AUT.] Maciej Bąkowski. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 153

2021

23. Odżywianie a zdrowie psychiczne człowieka
rozdział z monografii [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Karolina Chilimoniuk , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Martyna Bielak . W: Żywienie człowieka i dietetyka w nauce i praktyce. Redakcja naukowa / Zuzanna Goluch, Łódź-Kielce 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 83-96, 978-83-67074-27-8
24. Ocena efektywności produkcji krów żywionych dawkami pokarmowymi z udziałem dodatków ziołowych
inne publikacje [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Krystian Strojny , [AUT.] Marek Zalewski , [AUT.] Mateusz Wojno , [AUT.] Piotr Puton , [AUT.] Hubert Gąska , [AUT.] Maciej Bąkowski. W: Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia. Redakcja merytoryczna / Marek Babicz, Witold Chabuz, Katarzyna Dzida, Adam Gawryluk, Urszula Szymanowska, Wojciech Płaska, Monika Stoma, Marta Wójcik, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2021 2021, s. 78
25. Dodatki ziołowe w żywieniu zwierząt -projekty receptur mieszanek uzupełniających
inne publikacje [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Piotr Jarzyna , [AUT.] Dominika Modzelewska , [AUT.] Agata Jones , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Martyna Bielak . W: Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia. Redakcja merytoryczna / Marek Babicz, Witold Chabuz, Katarzyna Dzida, Adam Gawryluk, Urszula Szymanowska, Wojciech Płaska, Monika Stoma, Marta Wójcik, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2021 2021, s. 74
26. Dodatki ziołowe w żywieniu cieląt - receptury mieszanek uzupełniających
rozdział z monografii [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Piotr Jarzyna , [AUT.] Paulina Główka , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Renata Klebaniuk. , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 76-92

2020

27. Tłuszcze roślinne jako potencjalne źródło energii w żywieniu cieląt
inne publikacje [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Dominika Modzelewska . W: Przegląd badań prowadzonych w studenckich kołach naukowych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2020 2020, s. 95, DOI: 10.24326/srzp.2020.2
Elementów na stronie: