2024

1. The effect of peppermint and thyme oils on stabilizing the fatty acid profile of sunflower oil
artykuł [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Przemysław Mitura , [AUT.] Rafał Rowiński, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Joanna Hawlena. MOLECULES 2024 T. 29 Nr 2 s. 292, DOI: 10.3390/molecules29020292

2023

3. The potential for the use of edible insects in the production of protein supplements for athletes
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Urszula Pankiewicz. Foods 2023 T. 12 Nr 19 s. 3654, DOI: 10.3390/foods12193654
4. Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) do wzbogacania drożdży Saccharomyces cerevisiae w jony żelaza
inne publikacje [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Izabela Podgórska-Kryszczuk. W: XXIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa-"Postęp w Inżynierii Produkcji - Doniesienia Naukowe": Zamość 2023, Zamość 2023 2023, s. 80
6. Impact of mealworm powder (Tenebrio molitor) fortification on ice cream quality
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Martina Pecova , [AUT.] Urszula Pankiewicz. Sustainability 2023 T. 15 Nr 22 s. 16041, DOI: 10.3390/su152216041

2022

9. Minimum velocity of impingement fluidization for parachute-shaped vegetables
artykuł [AUT.] Dariusz Góral, [AUT.] Tomasz Guz, [AUT.] Urszula Pankiewicz. Sustainability 2022 T. 14 Nr 7 s. 4257, DOI: 10.3390/su14074257
11. Accumulation of vitamin C in yeast under pulsed electric field (PEF) conditions
artykuł [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Urszula Pankiewicz. Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 20 s. 10206, DOI: 10.3390/app122010206
13. Evaluation of the quality of crispy-yeast cake with the addition of lion's mane (Hericium erinaceus)
inne publikacje [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota. W: XXVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność dzisiaj lokalna czy globalna? Tradycyjna czy innowacyjna?" : Książka streszczeń : 19-20 maja Poznań 2022 (IXth International Session of Young Scientific Staff "Food nowadays local or global? Traditional or innovative?" : Book of abstracts : 19-20 maja Poznań 2022), Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2022 2022, s. 98
14. Ocena jakości chleba wyprodukowanego metodą bezpośrednią z dodatkiem drożdży wzbogaconych w cynk za pomocą pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF)
inne publikacje [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Izabela Podgórska-Kryszczuk, [AUT.] Anna Wirkijowska. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 30, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11

2021

15. The impact of polystyrene consumption by edible insects Tenebrio molitor and Zophobas morio on their nutritional value, cytotoxicity, and oxidative stress parameters
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT. KOR.] Damian Zieliński, [AUT.] Anna Jakubczyk, [AUT.] Monika Karaś, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Barbara Flasz , [AUT.] Marta Dziewięcka , [AUT.] Sławomir Lewicki . FOOD CHEMISTRY 2021 T. 345 s. 128846, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128846
17. Effect of electroporation in a continuous flow system on bioaccumulation of magnesium, zinc and calcium ions in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells
artykuł [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Karel Flisar , [AUT.] Damijan Miklavčič , [AUT.] Saša Haberl-Meglič . BIOELECTROCHEMISTRY 2021 T. 140 s. 107769, DOI: 10.1016/j.bioelechem.2021.107769
19. Pulsed electric field (PEF) enhances iron uptake by the yeast Saccharomyces cerevisiae
artykuł [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Damijan Miklavčič , [AUT.] Marta Arczewska. Biomolecules 2021 T. 11 Nr 6 s. 850, DOI: 10.3390/biom11060850
20. Nutritional, physiochemical, and biological value of muffins enriched with edible insects flour
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka. Antioxidants 2021 T. 10 Nr 7 s. 1122, DOI: 10.3390/antiox10071122
22. Wpływ modyfikacji skrobi i rodzaju substancji słodzącej na trwałość kisieli jeżynowych
inne publikacje [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Monika Sujka. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 109
23. Ocena możliwości wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych pąków goździkowca korzennego jako wtórnego surowca olejkowego
inne publikacje [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta. Materiały konferencyjne, Kraków, 16-17 września 2021 r., red. Dorota Gałkowska, Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Kraków 2021 2021, s. 70, 978-83-946796-9-9
24. Ocena możliwości wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych pąków goździkowca korzennego jako wtórnego surowca olejkowego
rozdział z monografii [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Jakub Wyrostek, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 208-217, 978-83-953897-2-6

2020

28. Nutritional, physiochemical, and antioxidative characteristics of shortcake biscuits enriched with Tenebrio molitor flour
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Urszula Pankiewicz. MOLECULES 2020 T. 25 Nr 23 s. 5629, DOI: 10.3390/molecules25235629
29. Zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni do oznaczania zawartości białka, tłuszczu i wody w produktach mięsnych - poprawność metody w porównaniu do klasycznych metod odniesienia
rozdział z monografii [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT. KOR.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta: monografia / pod redakcją naukową Stanisława Kowalskiego, Gabrieli Zięć, Iwony Drożdż, Kraków 2020 2020, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie s. 342-353, 978-83-66602-10-6
30. Wykorzystanie pulsacyjnego pola elektrycznego do produkcji lodów probiotycznych
inne publikacje [AUT.] Dariusz Góral, [AUT.] Katarzyna Kozłowicz, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Małgorzata Góral . W: XIX KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA BEMS 2020 ,MIKOŁAJKI – STARE SADY 8-11 WRZEŚNIA, [b.w], Stare Sady 2020 2020, s. 27-27
Elementów na stronie: