2024

1. Pleiotropic potential of evernia prunastri extracts and their main compounds evernic acid and atranorin: in vitro and in silico studies
artykuł [AUT. KOR.] Elżbieta Studzińska-Sroka , [AUT.] Magdalena Bulicz , [AUT.] Marika Henkel , [AUT.] Natalia Rosiak , [AUT.] Magdalena Paczkowska-Walendowska , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Katarzyna Korybalska , [AUT.] Judyta Cielecka-Piontek . MOLECULES 2024 T. 29 Nr 1 s. 233, DOI: 10.3390/molecules29010233
2. Combined antimicrobial action of streptomycin and terpenes against atypical mycobacteria isolated from fish
artykuł [AUT.] Guz L. , [AUT. KOR.] Puk K. , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Pastuszka A. . POLISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES 2024 T. 27 Nr 1 s. 135-138, DOI: 10.24425/pjvs.2024.149334
3. Studies on the effects of fermentation on the phenolic profile and biological activity of three cultivars of Kale
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak-Tomczyk , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Anna Rymuszka , [AUT. KOR.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT.] Jacek Jachuła, [AUT.] Agnieszka Welman-Styk , [AUT.] Kinga Kędzierska . MOLECULES 2024 T. 29 Nr 8 s. 1727, DOI: 10.3390/molecules29081727
4. The interactions of pectin with TiO2 nanoparticles measured by FT-IR are confirmed in a model of the gastrointestinal tract.
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Rena Welc-Stanowska , [AUT.] Dariusz Wiącek , [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Dominik Szwajgier. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2024 T. 189 s. 114509, DOI: 10.1016/j.foodres.2024.114509
5. Plant soup frmulations show cholinesterase inhibition potential in the prevention of Alzheimer’s disease.
artykuł [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik. Current Alzheimer Research 2024 T. 21 Nr 1 s. 81-89, DOI: 10.2174/0115672050306101240321050146
6. Research on application of japanese quince (Chaenomeles L.) and pork collagen in dark chocolate—benefits in prevention of inflammation in vitro model.
artykuł [AUT.] Szymon Byczkiewicz , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Aleksandra Telichowska , [AUT.] Krystyna Szymanderska-Buszka , [AUT.] Janusz Wojtczak , [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska . Nutrients 2024 T. 16 Nr 11 s. 1758, DOI: 10.3390/nu16111758
7. Właściwości prozdrowotne gorzkiej czekolady wzbogaconej dodatkiem kolagenu i pigwowca jako innowacyjny produkt funkcjonalny.
inne publikacje [AUT.] Aleksandra Telichowska , [AUT.] Szymon Byczkiewicz , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska . W: XVI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2024: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju. Abstrakty,21-24 marca 2024 r. Redakcja / Paulina Pomajda, Kamil Maciąg, Lublin 2024 2024, s. 69, 978-83-67670-53-1
8. Vegan and vegetarian soups are excellent sources of cholinesterase inhibitors.
artykuł [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier. Nutrients 2024 T. 16 Nr 13 s. 2025
9. Changes in anticholinesterase and antioxidant activities of fruit products during storage.
artykuł [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier. Applied Sciences-Basel 2024 T. 14 Nr 14 s. 6187, DOI: 10.3390/app14146187
10. Evaluation of the effect of roasting and digestion on biological activity of compounds of coffee extracts - in vitro assessment of the bioavailability, cytoprotective properties and modulation of inflammatory response.
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Grażyna Budryn , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Małgorzata Zakłos-Szyda . FOOD CHEMISTRY 2024 T. 460 s. 140648, DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.140648
11. Bis-chalcones obtained via one-pot synthesis as the anti-neurodegenerative agents and their effect on the HT-22 cell line
artykuł [AUT. KOR.] Dorota Olender , [AUT.] Jacek Kujawski , [AUT.] Bartosz Skóra , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Katarzyna Sowa-Kasprzak , [AUT.] Anna Pawełczyk , [AUT.] Lucjusz Zaprutko , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Konrad. A. Szychowski . Heliyon 2024 T. 10 Nr 17 s. 37147, DOI: 10.1016/j.heliyon.2024.e37147
12. Investigation of changes in the polyphenol profile verified by LC-MS/MS and the pro-health activities of fruit smoothie
artykuł [AUT. KOR.] Kamila Borowiec, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Anna Stachniuk , [AUT.] Jacek Mielniczuk, [AUT.] Alicja Trzpil . MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH 2024 T. 68 Nr 13 s. 2300426, DOI: 10.1002/mnfr.202300426

2023

14. The role of beetroot ingredients in the prevention of Alzheimer’s disease
artykuł [AUT. KOR.] Julian Szymański , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik. Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 2 s. 1044
15. Reduced bioaccessibility of TiO2 (E 171) during puree soup digestion in a gastrointestinal tract simulated in vitro
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] J. Kapral-Piotrowska . FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2023 T. 164 s. 112189, DOI: 10.1016/j.foodres.2022.112189
16. Effect of inhibiting butyrylcholinesterase activity using fractionated coffee extracts digested in vitro in gastrointestinal tract: docking simulation and calorimetric and studies
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Horacio Perez-Sanchez , [AUT.] Miguel Carmena-Bargueño , [AUT.] Bożena Sosnowska, [AUT.] Grażyna Budryn . Nutrients 2023 T. 15 Nr 10 s. 2366, DOI: 10.3390/nu15102366
17. Curcuminoid chalcones: synthesis, stability, and new neuroprotective and sonosensitising activities
artykuł [AUT. KOR.] Dorota Olender , [AUT.] Małgorzata Józkowiak , [AUT.] Hanna Piotrowska-Kempisty , [AUT.] Katarzyna Sowa-Kaprzak , [AUT.] Lucjusz Zaprutko , [AUT.] Izabela Muszalska-Kolos , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier. Pharmaceuticals 2023 T. 16 Nr 9 s. 1331, DOI: 10.3390/ph16091331
18. Dwutlenek tytanu w żywności - badania w modelu przewodu pokarmowego in vitro
inne publikacje [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] J. Kapral-Piotrowska . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 64, 978-83-962880-3-5

2022

21. Biological activity of an Epilobium angustifolium L. (fireweed) infusion after in vitro digestion
artykuł [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Dominika Pigoń-Zając , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Adam Waśko. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 3 s. 1006, DOI: 10.3390/molecules27031006
22. The distribution of glucosinolates in different phenotypes of Lepidium peruvianum and their role as acetyl- and butyrylcholinesterase inhibitors - in silico and in vitro studies
artykuł [AUT.] Dominik Tarabasz , [AUT.] Paweł Szczeblewski , [AUT.] Tomasz Laskowski , [AUT.] Wojciech Płaziński , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT.] Henry O. Meissner . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2022 T. 23 Nr 9 s. 4858, DOI: 10.3390/ijms23094858
24. Polyphenols composition and the biological effects of six selected small dark fruits
artykuł [AUT. KOR.] Kamila Borowiec, [AUT.] Anna Stachniuk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Alicja Trzpil . FOOD CHEMISTRY 2022 T. 391 s. 133281, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133281
25. Bioaccessibility of coffee bean hydroxycinnamic acids during in vitro digestion influenced by the degree of roasting and activity of intestinal probiotic bacteria, and their activity in Caco-2 and HT29 cells
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Grażyna Budryn , [AUT.] Małgorzata Zakłos-Szyda , [AUT.] Bożena Sosnowska. FOOD CHEMISTRY 2022 T. 392 s. 133328, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133328
26. Digestion of plastics using in vitro human gastrointestinal tract and their potential to adsorb emerging organic pollutants
artykuł [AUT.] Patrycja Krasucka , [AUT.] Aleksandra Bogusz , [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Bożena Czech , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Monika Rek , [AUT.] Ok Yong Sik , [AUT. KOR.] Patryk Oleszczuk. SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT 2022 T. 843 s. 157108
27. Honeys as possible sources of cholinesterase inhibitors
artykuł [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa . Nutrients 2022 T. 14 Nr 14 s. 2969, DOI: 10.3390/nu14142969
28. Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] Klaudia Gustaw. Nutrients 2022 T. 14 Nr 17 s. 3503, DOI: 10.3390/nu14173503
30. Is caperatic acid the only compound responsible for activity of lichen platismatia glauca within the nervous system?
artykuł [AUT. KOR.] Elżbieta Studzińska-Sroka , [AUT.] Aleksandra Majchrzak-Celińska , [AUT.] Monika Bańdurska , [AUT.] Natalia Rosiak , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Marcin Szymański , [AUT.] Wojciech Gruszka , [AUT.] Judyta Cielecka-Piontek . Antioxidants 2022 T. 11 Nr 10 s. 2069, DOI: 10.3390/antiox11102069
Elementów na stronie: