2023

1. Response of murine gut microbiota to a prebiotic based on oligosaccharides derived via hydrolysis of fungal α-(1→3)-d-glucan: preclinical trial study on mice
artykuł [AUT.] Ewa Sajnaga , [AUT.] Katarzyna Socała , [AUT.] Agnieszka Kalwasińska , [AUT.] Piotr Wlaź , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Monika Elżbieta Jach , [AUT.] Michał Tomczyk , [AUT. KOR.] Adrian Wiater . FOOD CHEMISTRY 2023 T. 417 s. 135928, DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.135928
2. A novel type of biochar from chitinous Hermetia illucens waste with a built-in stimulating effect on plants and soil arthropods
artykuł [AUT.] Piotr Bulak , [AUT.] Kinga Proc‑Pietrycha , [AUT.] Monika Kaczor , [AUT.] Katarzyna Złotko , [AUT.] Cezary Polakowski , [AUT.] Dariusz Wiącek , [AUT.] Hanna Waniak‑Nowicka , [AUT.] Emil Zięba , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Patryk Oleszczuk, [AUT. KOR.] Andrzej Bieganowski . Scientific Reports 2023 T. 13 s. 8306, DOI: 10.1038/s41598-023-35460-6
3. The microbiota of Polish red grape wines of spontaneous fermentation in the light of metagenetic and culturomic studies
inne publikacje [AUT. KOR.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Anna Stój, [AUT.] Adam Staniszewski , [AUT. KOR.] Adam Waśko. W: 14th International Conference on Agrophysics, 11-13 September 2023, Lublin, Poland. Book of Abstracts., Polska Akademia Nauk, Lublin 2023 2023, s. 54, 978-83-89969-82-8
5. Egg yolk as a vew source of peptides with antioxidant and antimicrobial properties
artykuł [AUT. KOR.] Michał Czelej , [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Katarzyna Garbacz , [AUT.] Jacek Wawrzykowski, [AUT.] Monika Jamioł, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Natalia Walczak , [AUT.] Agata Wilk , [AUT. KOR.] Adam Waśko. Foods 2023 T. 12 Nr 18 s. 3394, DOI: 10.3390/foods12183394
6. Red kale (Brassica oleracea L. ssp. acephala L. var. sabellica) induces apoptosis in human colorectal cancer cells in vitro
artykuł [AUT.] Kamila Rachwał, [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Tomasz Laskowski , [AUT.] Paweł Szczeblewski , [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. MOLECULES 2023 T. 28 Nr 19 s. 6938, DOI: 10.3390/molecules28196938
7. Recent trends in the application of oilseed-derived protein hydrolysates as functional foods
artykuł [AUT.] Katarzyna Garbacz , [AUT.] Jacek Wawrzykowski, [AUT. KOR.] Michał Czelej , [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT. KOR.] Adam Waśko. Foods 2023 T. 12 Nr 20 s. 3861, DOI: 10.3390/foods12203861

2022

9. Biological activity of an Epilobium angustifolium L. (fireweed) infusion after in vitro digestion
artykuł [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Dominika Pigoń-Zając , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT. KOR.] Adam Waśko. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 3 s. 1006, DOI: 10.3390/molecules27031006
10. The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine
artykuł [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Justyna Płotka-Wasylka , [AUT.] Ireneusz Kapusta , [AUT.] Vasil Simeonov , [AUT.] Anna Stój, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Joanna Pawłat , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. FOOD CHEMISTRY 2022 T. 381 s. 132257, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.132257
13. Modele in vitro w badaniach nad biodostępnością składników odżywczych
rozdział z monografii [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 165-186, 978-83-7259-353-5
14. Comparison of the effect of cold plasma with conventional preservation methods on red wine quality using chemometrics analysis
artykuł [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Vasil Simeonov , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 20 s. 7048, DOI: 10.3390/molecules27207048
15. Protein hydrolysates derived from animals and plants - a review of production methods and antioxidant activity
artykuł [AUT. KOR.] Michał Czelej , [AUT.] Katarzyna Garbacz , [AUT.] Tomasz Czernecki, [AUT.] Jacek Wawrzykowski, [AUT. KOR.] Adam Waśko. Foods 2022 T. 11 Nr 13 s. 1953, DOI: 10.3390/foods11131953
16. Effect of selenium and methods of protein extraction on the proteomic profile of Saccharomyces yeast
artykuł [AUT. KOR.] Marek Kieliszek , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Anna Kot , [AUT.] Kamil Piwowarek , [AUT.] Stanisław Winiarczyk. Open Life Sciences 2022 T. 17 s. 1170-1128, DOI: 10.1515/biol-2022-0496

2021

17. Novel primer sets for rapid detection of Zymoseptoria tritici in wheat
artykuł [AUT.] Adam Kuzdraliński, [AUT.] Justyna Leśniowska-Nowak, [AUT.] Michał Nowak, [AUT.] Magdalena Kawęcka, [AUT.] Anna Kot , [AUT.] Karolina Różaniecka, [AUT.] Agnieszka Ostrowska , [AUT.] Marta Muszyńska , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Hubert Szczerba. PLANT DISEASE 2021 T. 105 Nr 2, DOI: 10.1094/PDIS-02-20-0318-SC
18. Isolation of chitin from black soldier fly (Hermetia illucens) and its usage to metal sorption
artykuł [AUT.] Katarzyna Złotko , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Daniel Kamiński, [AUT.] Iwona Budziak-Wieczorek, [AUT.] Piotr Bulak , [AUT. KOR.] Andrzej Bieganowski . Polymers 2021 T. 13 Nr 5 s. 818, DOI: 10.3390/polym13050818
19. Genome and pangenome analysis of Lactobacillus hilgardii FLUB - A new strain isolated from mead
artykuł [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Piotr Koper , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Kamila Rachwał, [AUT. KOR.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT. KOR.] Adam Waśko. INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2021 T. 22 Nr 7 s. 3780, DOI: 10.3390/ijms22073780

2020

25. Genome analysis of a wild rumen bacterium Enterobacter aerogenes LU2 - a novel bio-based succinic acid producer
artykuł [AUT. KOR.] Hubert Szczerba, [AUT. KOR.] Elwira Komoń-Janczara, [AUT.] Mariusz Krawczyk , [AUT.] Karolina Dudziak, [AUT.] Anna Nowak , [AUT.] Adam Kuzdraliński, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Zdzisław Targoński. Scientific Reports 2020 T. 10 s. 1986, DOI: 10.1038/s41598-020-58929-0
27. Fermented curly kale as a new source of gentisic and salicylic acids with antitumor potential
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Roman Paduch , [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Journal of Functional Foods 2020 T. 67 s. 103866, DOI: 10.1016/j.jff.2020.103866
28. Prebiotic potential of oligosaccharides obtained by acid hydrolysis ofα-(1→3)-glucan from Laetiporus sulphureus: A pilot study
artykuł [AUT. KOR.] Adrian Wiater , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Paulina Adamczyk , [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Małgorzata Pleszczyńska , [AUT.] Kamila Wlizło , [AUT.] Marcin Skowronek , [AUT.] Michał Tomczyk , [AUT.] Janusz Szczodrak . MOLECULES 2020 T. 25 Nr 23 s. 5542, DOI: 10.3390/molecules25235542
30. Potentilla alba extracts affect the viability and proliferation of non-cancerous and cancerous colon human epithelial cells
artykuł [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT.] Roman Paduch , [AUT.] Jakub W. Strawa , [AUT. KOR.] Adrian Wiater , [AUT.] Kamila Wlizło , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Iwona Wertel , [AUT.] Anna Pawłowska , [AUT.] Monika Tomczykowa , [AUT.] Michał Tomczyk . MOLECULES 2020 T. 25 Nr 13 s. 3080, DOI: 10.3390/molecules25133080
Elementów na stronie: