2024

2023

3. Determination of viscoelastic and physicochemical interactions of dextran type exopolysaccharides (EPS) with different starch samples
artykuł [AUT.] Hande Gokcan , [AUT.] Duygu Ozmen , [AUT.] Meral Yildirim Yalcin , [AUT.] Enes Dertli , [AUT. KOR.] Omer Said Toker , [AUT.] Monika Sujka. Sustainability 2023 T. 15 Nr 6 s. 4934, DOI: 10.3390/su15064934
4. Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) do wzbogacania drożdży Saccharomyces cerevisiae w jony żelaza
inne publikacje [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Izabela Podgórska-Kryszczuk. W: XXIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa-"Postęp w Inżynierii Produkcji - Doniesienia Naukowe": Zamość 2023, Zamość 2023 2023, s. 80

2022

6. The use of ultrasound in shaping the properties of ice cream with oleogel based on oil extracted from tomato seeds
artykuł [AUT. KOR.] Sybilla Nazarewicz, [AUT.] Katarzyna Kozłowicz, [AUT.] Zbigniew Kobus, [AUT.] Bożena Gładyszewska, [AUT.] Arkadiusz Matwijczuk, [AUT.] Lidia Ślusarczyk , [AUT.] Tomasz Skrzypek, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Natalia Kozłowicz . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 18 s. 9165, DOI: 10.3390/app12189165
7. Accumulation of vitamin C in yeast under pulsed electric field (PEF) conditions
artykuł [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz. Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 20 s. 10206, DOI: 10.3390/app122010206
8. Ocena jakości chleba wyprodukowanego metodą bezpośrednią z dodatkiem drożdży wzbogaconych w cynk za pomocą pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF)
inne publikacje [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Izabela Podgórska-Kryszczuk, [AUT.] Anna Wirkijowska. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 30, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11

2021

10. Effect of electroporation in a continuous flow system on bioaccumulation of magnesium, zinc and calcium ions in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells
artykuł [AUT.] Monika Sujka, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Karel Flisar , [AUT.] Damijan Miklavčič , [AUT.] Saša Meglič . BIOELECTROCHEMISTRY 2021 T. 140 s. 107769, DOI: 10.1016/j.bioelechem.2021.107769
11. GC-MS analysis and evaluation of antibacterial and antifungal activity of essential oils extracted from fruit peel of Citrus aurantium L. (Rutaceae) grown in the West Anatolian area
artykuł [AUT. KOR.] Emre Sevindik , [AUT.] Sinem Aydin , [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Elif Apaydin , [AUT.] Kadriye Yildırim , [AUT.] Gürbüz Palas . Erwerbs-Obstbau 2021 T. 63 s. 135-142, DOI: 10.1007/s10341-021-00549-7
13. Pulsed electric field (PEF) enhances iron uptake by the yeast Saccharomyces cerevisiae
artykuł [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Damijan Miklavčič , [AUT.] Marta Arczewska. Biomolecules 2021 T. 11 Nr 6 s. 850, DOI: 10.3390/biom11060850
14. Nutritional, physiochemical, and biological value of muffins enriched with edible insects flour
artykuł [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka. Antioxidants 2021 T. 10 Nr 7 s. 1122, DOI: 10.3390/antiox10071122
15. The use of iron-enriched yeast for the production of flatbread
artykuł [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka. MOLECULES 2021 T. 26 Nr 17 s. 5204, DOI: 10.3390/molecules26175204
16. Sequences analysis of chloroplast psbA-trnH region in Citrus L. (Rutaceae) species from the Aegean region of Turkey
artykuł [AUT. KOR.] Emre Sevindik , [AUT.] Gaye Zeynep Canbolat , [AUT.] İlayda İrem Moral , [AUT.] Monika Sujka. Nova Biotechnologica et Chimica 2021 T. 20 Nr 2 s. 877, DOI: 10.36547/nbc.877
17. Wpływ modyfikacji skrobi i rodzaju substancji słodzącej na trwałość kisieli jeżynowych
inne publikacje [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Monika Sujka. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 109
18. Ocena możliwości wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych pąków goździkowca korzennego jako wtórnego surowca olejkowego
inne publikacje [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta. Materiały konferencyjne, Kraków, 16-17 września 2021 r., red. Dorota Gałkowska, Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Kraków 2021 2021, s. 70, 978-83-946796-9-9
19. Ocena możliwości wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych pąków goździkowca korzennego jako wtórnego surowca olejkowego
rozdział z monografii [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Jakub Wyrostek, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 208-217, 978-83-953897-2-6

2020

23. Zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni do oznaczania zawartości białka, tłuszczu i wody w produktach mięsnych - poprawność metody w porównaniu do klasycznych metod odniesienia
rozdział z monografii [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Ewelina Zielińska . W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta: monografia / pod redakcją naukową Stanisława Kowalskiego, Gabrieli Zięć, Iwony Drożdż, Kraków 2020 2020, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie s. 342-353, 978-83-66602-10-6

2019

24. Prozdrowotne właściwości yerba-mate
inne publikacje [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka. W: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : XI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2019 : abstrakty, Lublin 23-24 marca 2019 r. / redakcja Barbara Wrzyszcz, Ewelina Chodźko, Kamil Maciąg, Lublin 2019 2019, s. 277, 978-83-66261-09-9
26. Ocena zawartości olejku eterycznego w zielu majeranku, zielu tymianku, liściach mięty i kwiatach rumianku przechowywanych w różnych warunkach
rozdział z monografii [AUT.] Radosław Kowalski, [AUT.] Grażyna Kowalska, [AUT.] Artur Mazurek, [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Marzena Włodarczyk-Stasiak. W: Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu : Monografia naukowa / Praca zbiorowa pod redakcją Grażyny Budryn, Katarzyny Śliżewskiej, Łódź 2019 2019, Politechnika Łódzka, 978-83-66287-14-3
27. Influence of electroporation in a continuous flow system on bioaccumulation of magnesium in Saccharomycescerevisiae cells
inne publikacje [AUT. KOR.] Urszula Pankiewicz, [AUT.] Monika Sujka, [AUT.] Saša Meglič , [AUT.] Karel Flisar , [AUT.] Damijan Miklavčič .
29. Analiza fizykochemiczna i organoleptyczna miodów pitnych dostępnych na rynku
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jedrzej Nyćkowiak, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 54-61, 978-83-66139-99-2
30. Yerba mate -charakterystyka, właściwości prozdrowotne i antyzdrowotne
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Monika Sujka. W: Wybrane właściwości roślin -najnowsze doniesienia / Redakcja: Alicja Danielewska, Kamil Maciąg, Lublin 2019 2019, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 126-134, 978-83-65932-94-5
Elementów na stronie: