2024

2. Nutritional value and technological parameters of milk from organic and conventional farms in Poland
artykuł [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Wójcik-Saganek , [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. Annals of Animal Science 2024 T. 24 Nr 3 s. 949-964, DOI: 10.2478/aoas-2024-0008

2023

4. Use of physicochemical, FTIR and chemometric analysis for quality assessment of selected monofloral honeys
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Arkadiusz Matwijczuk, [AUT.] Agnieszka Niemczynowicz , [AUT.] Alicja Matwijczuk, [AUT.] Grzegorz Czernel, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Bożena Gładyszewska. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH 2023 T. 62 Nr 4 s. 863–872, DOI: 10.1080/00218839.2021.1900637
6. Microbiological quality of Polish artisanal varietal honeys
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Tomasz Daszkiewicz , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2023 T. 12 Nr 18 s. 3349, DOI: 10.3390/foods12183349
7. Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 42, 978-83-926689-7-8
8. Wpływ dodatku masła orzechowego na jakość serów
rozdział z monografii [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Dominika Antol , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 23-30, 978-83-7259-403-7

2022

9. Pozostałości pestycydów w polskich miodach odmianowych
inne publikacje [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 49-50
10. Wpływ dodatku huminowo-mineralnego żywieniu krów na wartość odżywczą i właściwości koagulujące mleka
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariusz Florek. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 68-69
11. Suplementacja dawki pokarmowej krów naturalnymi sorbentami a wartość prozdrowotna mleka
inne publikacje [AUT.] Łukasz Wlazło, [AUT.] Mateusz Ossowski, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Wioletta Wnuk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Bożena Nowakowicz-Dębek. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 72-73
12. Zawartość aminokwasów w mleku i jogurtach wytworzonych na jego bazie z uwzględnieniem wpływu sezonu produkcji
inne publikacje [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Anna Teter. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 32
13. Walory prozdrowotne serów podpuszczkowych wytwarzanych w warunkach rzemieślniczych z mleka krów ras lokalnych
inne publikacje [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Witold Chabuz. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 52
14. Residues of pesticides and heavy metals in polish varietal honey
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Ewa Poleszak , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2022 T. 11 Nr 15 s. 2362, DOI: 10.3390/foods11152362
15. Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżające nadwrażliwość pokarmową
rozdział z monografii [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 7-53, 978-83-7259-353-5
16. Żywieniowe metody modyfikowania wartości odżywczej i cech sensorycznych mięsa wołowego - zawartość tłuszczu i profil kwasów tłuszczowych
rozdział z monografii [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Katarzyna Zdrzałek , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 55-68, 978-83-7259-353-5
17. Porównanie właściwości fizykochemicznych i sensorycznych kremów do rąk o różnym udziale składników naturalnych
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Polesiak-Klepacz , [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Justyna Zdyb-Domaradzka , [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 171-179
19. Właściwości żywicy z Croton lechleri oraz jej zastosowanie w produktach kosmetycznych
inne publikacje [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 48
20. Kombucha - właściwości prozdrowotne i kosmetyczne
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Kurzajewska , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki.
21. Ocena właściwości antyoksydacyjnych miodów odmianowych i ich wykorzystanie w kosmetologii
inne publikacje [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Aleksandra Kamieniak , [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne. Streszczenia. Lublin, 15–16 listopada 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 104
22. Antioxidant properties and proximate composition of different tissues of European beaver
artykuł [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Małgorzata Stryjecka , [AUT.] Katarzyna Tajchman, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 24 s. 8973, DOI: 10.3390/molecules27248973
24. Tradycja i innowacje w produkcji mleka i jego przetwórstwie
rozdział z monografii [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Maria Zuba-Ciszewska . , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 43-53
25. Jakość i bezpieczeństwo miodów dostępnych na rynku lubelskim
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Walasek , [AUT.] Martyna Bednarczyk , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 67-73
26. Ocena jakości i bezpieczeństwa miodów
inne publikacje [AUT.] Patrycja Walasek , [AUT.] Martyna Bednarczyk , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 160
28. Jakość i bezpieczeństwo preparatów do żywienia niemowląt
inne publikacje [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 112
30. Jakość i bezpieczeństwo preparatów do początkowego żywienia niemowląt
rozdział z monografii [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Barbara Topyła. W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 32-38, 978-83-7259-369-6
Elementów na stronie: