2024

3. Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves
artykuł [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Ukalska-Jaruga , [AUT.] Tomasz Grenda , [AUT.] Roberta Nuvoloni , [AUT.] Mariusz Florek. MEAT SCIENCE 2024 T. 216 s. 109590, DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109590

2023

2022

7. Meat quality - genetic background and methods of its analysis
artykuł [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Michał Prasow, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Anna Litwińczuk. CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES 2022 T. 40 Nr 1 s. 15-25, DOI: 10.17221/255/2020-CJFS
9. Właściwości fizykochemiczne mięsa wołowego przechowywanego próżniowo w woreczkach z kompozytowych materiałów biodegradowalnych
inne publikacje [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Karolina Kaczmar . W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 52-53
11. Właściwości fizykochemiczne mięsa buhajków rasy białogrzbietej w zależności od końcowej temperatury grillowania
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Patrycja Zawadzka , [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 37
12. Żywieniowe metody modyfikowania wartości odżywczej i cech sensorycznych mięsa wołowego - zawartość tłuszczu i profil kwasów tłuszczowych
rozdział z monografii [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Katarzyna Zdrzałek , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 55-68, 978-83-7259-353-5
13. Żywieniowa rola lipidów ryb w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 111-130, 978-83-7259-353-5
14. Antioxidant properties and proximate composition of different tissues of European beaver
artykuł [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Małgorzata Stryjecka , [AUT.] Katarzyna Tajchman, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 24 s. 8973, DOI: 10.3390/molecules27248973
15. Znaczenie pyłku kwiatowego jako naturalnego surowca w dietetyce i kosmetologii
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 58
16. Jakość wybranych olejów roślinnych wykorzystywanych w produktach kosmetycznych
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariia Semenchenko , [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska . W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 77
17. Mikrobiologický status údených rýb uvedených na trh v Pol'sku
inne publikacje [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Monika Maćkowiak-Dryka. W: Hyginena Alimentorum XLII, Medzinárodná vedecká konferencia pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rzvoja vidieka Slovenskej republiky, Zbiornik abstraktov, 18-20 maj 2022, Hotel Patria - Štrbskie Pleso, Slovenská republika, Štrbskie Pleso, 2022 2022, s. 82

2021

19. Slaughter value and meat quality of young bulls of three genotypes fed a semi-intensive system involving flax extrudate
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: 2021 Vol. 23 no 3 : Proceedings of The 1st Ukrainian-Polish Scientific Forum Agro-Bio Perspectives, 29030 September 2021, Lviv, Ukraine, Biologiâ Tvarin 2021, s. 27
20. Slaughter value and meat quality of young bulls of three genotypes fed a semi-intensive system involving flax extrudate
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev. W: 2021 Vol. 23 no 3 : Proceedings of The 1st Ukrainian-Polish Scientific Forum Agro-Bio Perspectives, 29030 September 2021, Lviv, Ukraine, Biologiâ Tvarin 2021, s. 27
21. Surowce zwierzęce wykorzystywane w kosmetyce
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Monika Ziomek. W: Wybrane aspekty biokosmetologii. Pod redakcją Mirosławy Chwil i Bożeny Denisow, Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 151-177, 978-83-7259-354-2
22. Wpływ kwasu mlekowego na wybrane właściwości fizykochemiczne i mikrobiologiczne mięsa cielęcego pakowanego próżniowo lub w modyfikowanej atmosferze.
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Litwińczuk. W: Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. 10 Międzynarodowa Konferencja Naukowa : Zarządzanie jakością towarów i usług w aspekcie zrównoważonego rozwoju, Gdynia, 8-10 września 2021. Streszczenia / Red. Agnieszka Palka = The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy 10th International Scientific Conference : Managing the quality of goods and services in the context of sustainable development, Gdynia, September 8-10 2021 Book of abstracts / Ed. Agnieszka Palka, Uniwersytet Morski w Gdyni, Gdynia 2021 2021, s. 49-50, 978-83-7421-349-3
23. Jakość fizykochemiczna i sensoryczna pasztetów wieprzowych z udziałem surowców z ryb
inne publikacje [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. 10 Międzynarodowa Konferencja Naukowa : Zarządzanie jakością towarów i usług w aspekcie zrównoważonego rozwoju, Gdynia, 8-10 września 2021. Streszczenia / Red. Agnieszka Palka = The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy 10th International Scientific Conference : Managing the quality of goods and services in the context of sustainable development, Gdynia, September 8-10 2021 Book of abstracts / Ed. Agnieszka Palka, Uniwersytet Morski w Gdyni, Gdynia 2021 2021, s. 73-74, 978-83-7421-349-3
24. Ocena sensoryczna kremów do pielęgnacji skóry przeznaczonych dla różnych grup wiekowych
inne publikacje [AUT.] Anna Masłowska , [AUT.] Julia Kusy , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura. W: Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia. Redakcja merytoryczna / Marek Babicz, Witold Chabuz, Katarzyna Dzida, Adam Gawryluk, Urszula Szymanowska, Wojciech Płaska, Monika Stoma, Marta Wójcik, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2021 2021
25. Metody sensoryczne w ocenie jakości kosmetyków
rozdział z monografii [AUT.] Anna Masłowska , [AUT.] Julia Kusy , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch. , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 104-111

2020

29. Wpływ obróbki termicznej na wybrane parametry tekstury mięsa z odzysku po filetowaniu karpia
inne publikacje [AUT. KOR.] Paweł Sobczak, [AUT.] Kazimierz Zawiślak, [AUT.] Jacek Mazur, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura. W: XIX KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA BEMS 2020 ,MIKOŁAJKI – STARE SADY 8-11 WRZEŚNIA, [b.w], Stare Sady 2020 2020, s. 58-58
Elementów na stronie: