2024

1. Technologia produkcji makaronów tłoczonych
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Aldona Sobota. W: Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę. Opracowanie podsumowujące projekt. Pod redakcją Moniki Michalak - Majewskiej, Lublin 2024 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 72-84, 978-83-7259-431-0, DOI: 10.24326/mon.2024.6

2023

4. Wpływ dodatku reishi (Ganoderma lucidum) na skład chemiczny, zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną makaronu
inne publikacje [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Ewa Bator . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 36, 978-83-962880-3-5
5. Wpływ dodatku wytłoków z owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides) na właściwości fizykochemiczne i jakość makaronów
inne publikacje [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Justyna Libera, [AUT.] Angelika Plewik . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 49, 978-83-962880-3-5
6. Wytłoki z rokitnika jako komponent pieczywa pszennego o cechach funkcjonalnych
inne publikacje [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Agata Blicharz-Kania. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 58, 978-83-962880-3-5
7. Ocena możliwości wykorzystania błonnika jabłkowego do suplementacji makaronu
inne publikacje [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Katarzyna Kozłowicz, [AUT.] Agnieszka Sagan. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 61, 978-83-962880-3-5
8. Effect of the addition of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) leaves on the physicochemical properties and quality of pasta
inne publikacje [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Pyzik A . W: 14th International Conference on Agrophysics, 11-13 September 2023, Lublin, Poland. Book of Abstracts, Polska Akademia Nauk, Lublin 2023 2023, s. 186, 978-83-89969-82-8
9. Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa warzyw w produkcji makaronu
inne publikacje [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota. W: XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ „Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”. Warszawa, 11-12.05.2023. Książka streszczeń., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Warszawa 2023 2023, s. 58

2022

11. Effect of black cumin cake addition on the chemical composition, glycemic index, antioxidant activity, and cooking quality of durum wheat pasta
artykuł [AUT.] Ada Krawęcka, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Eva Ivanišová , [AUT.] L’Uboš Harangozo , [AUT.] Veronika Valková , [AUT.] Ewelina Zielińska , [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Beata Zdybel, [AUT.] Sylwia Mildner-Szkudlarz . MOLECULES 2022 T. 27 Nr 19 s. 6342
14. By-products of hemp seed (Cannabis sativa L.) processing as a fortifying additive for durum wheat pasta
inne publikacje [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Dominika Przygodzka . W: XXVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność dzisiaj lokalna czy globalna? Tradycyjna czy innowacyjna?" : Książka streszczeń : 19-20 maja Poznań 2022 (IXth International Session of Young Scientific Staff "Food nowadays local or global? Traditional or innovative?" : Book of abstracts : 19-20 maja Poznań 2022), Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2022 2022, s. 102
15. Evaluation of the quality of crispy-yeast cake with the addition of lion's mane (Hericium erinaceus)
inne publikacje [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Urszula Pankiewicz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota. W: XXVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność dzisiaj lokalna czy globalna? Tradycyjna czy innowacyjna?" : Książka streszczeń : 19-20 maja Poznań 2022 (IXth International Session of Young Scientific Staff "Food nowadays local or global? Traditional or innovative?" : Book of abstracts : 19-20 maja Poznań 2022), Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2022 2022, s. 98
17. Makarony o niskim indeksie glikemicznym z dodatkiem mąki łubinowej i β-glukanów
inne publikacje [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Dominik Polak , [AUT.] Ada Krawęcka, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Anna Wirkijowska. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 10, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11
18. Ocena jakości pieczywa pszennego z udziałem produktów ubocznych przerobu pomidorów i papryki
inne publikacje [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Agnieszka Nawrocka . W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 11, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11
19. Wpływ dodatku wytłoków lnianych na jakość i wartość odżywczą wyrobów ciastkarskich
inne publikacje [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Agata Blicharz-Kania. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 12, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11
20. Wpływ dodatku soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) na właściwości fizyczne i cechy jakościowe pieczywa pszennego
inne publikacje [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Hande Guven . W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 24, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11

2021

21. Hemp seed (Cannabis sativa L.) enriched pasta: physicochemical properties and quality evaluation
artykuł [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Dominika Przygodzka , [AUT.] Paulina Łysakowska. PLoS One 2021 T. 16 Nr 3 s. 0248790, DOI: 10.1371/journal.pone.0248790
22. Wyroby półcukiernicze fortyfikowane mąką i wytłokami kokosowymi - właściwości fizykochemicze i sensoryczne
inne publikacje [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Dariusz Andrejko. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 111

2020

25. Legume flour as a natural colouring component in pasta production
artykuł [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Agnieszka Latoch. JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE 2020 T. 57 Nr 1 s. 301-309, DOI: 10.1007/s13197-019-04061-5
26. The possibility of using by-products from the flaxseed industry for functional bread production
artykuł [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Piotr Zarzycki, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Dariusz Andrejko. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 T. 118 s. 108860, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108860
27. Effect of moisturizing pre-treatment of dietary fibre preparations on formation of gluten network during model dough mixing - A study with application of FT-IR and FT-Raman spectroscopy
artykuł [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Magdalena Krekora , [AUT.] Zbigniew Niewiadomski , [AUT.] Monika Szymańska-Chargot , [AUT.] Ada Krawęcka, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Antoni Miś . LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 T. 121 s. 108959, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108959
28. Quantification of ash and moisture in wheat flour by raman spectroscopy
artykuł [AUT.] Tomasz Czaja , [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT. KOR.] Roman Szostak . Foods 2020 T. 9 Nr 3 s. 280, DOI: 10.3390/foods9030280
29. The effect of the xanthan gum on the physicochemical properties, culinary and organoleptic quality of pasta
inne publikacje [AUT.] Ada Krawęcka, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Patrycja Krala . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 45, 978-83-66392-65-6
Elementów na stronie: