2024

2. Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves
artykuł [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Ukalska-Jaruga , [AUT.] Tomasz Grenda , [AUT.] Roberta Nuvoloni , [AUT.] Mariusz Florek. MEAT SCIENCE 2024 T. 216 s. 109590, DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109590
3. Nutritional value and technological parameters of milk from organic and conventional farms in Poland
artykuł [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Wójcik-Saganek , [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. Annals of Animal Science 2024 T. 24 Nr 3 s. 949-964, DOI: 10.2478/aoas-2024-0008

2023

5. Use of physicochemical, FTIR and chemometric analysis for quality assessment of selected monofloral honeys
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Arkadiusz Matwijczuk, [AUT.] Agnieszka Niemczynowicz , [AUT.] Alicja Matwijczuk, [AUT.] Grzegorz Czernel, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Bożena Gładyszewska. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH 2023 T. 62 Nr 4 s. 863–872, DOI: 10.1080/00218839.2021.1900637
7. Microbiological quality of Polish artisanal varietal honeys
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Tomasz Daszkiewicz , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2023 T. 12 Nr 18 s. 3349, DOI: 10.3390/foods12183349
8. Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 42, 978-83-926689-7-8
9. Wpływ dodatku masła orzechowego na jakość serów
rozdział z monografii [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Dominika Antol , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 23-30, 978-83-7259-403-7
10. Żywienie dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
rozdział z monografii [AUT.] Michał Mazur , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 40-46
11. Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów
rozdział z monografii [AUT.] Michał Mazur , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 47-53

2022

12. Effect of milk thistle (Silybum marianum) supplementation on pork offal quality
artykuł [AUT. KOR.] Kinga Kropiwiec-Domańska, [AUT.] Marek Babicz, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Magdalena Szyndler-Nędza , [AUT.] Ewa Skrzypczak , [AUT.] Bartłomiej Woliński . Animals 2022 T. 12 Nr 12 s. 1526, DOI: 10.3390/ani12121526
14. Pozostałości pestycydów w polskich miodach odmianowych
inne publikacje [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 49-50
15. Wpływ dodatku huminowo-mineralnego żywieniu krów na wartość odżywczą i właściwości koagulujące mleka
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariusz Florek. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 68-69
16. Walory prozdrowotne serów podpuszczkowych wytwarzanych w warunkach rzemieślniczych z mleka krów ras lokalnych
inne publikacje [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Witold Chabuz. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 52
17. Residues of pesticides and heavy metals in polish varietal honey
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Ewa Poleszak , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2022 T. 11 Nr 15 s. 2362, DOI: 10.3390/foods11152362
18. Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżające nadwrażliwość pokarmową
rozdział z monografii [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 7-53, 978-83-7259-353-5
19. Żywieniowe metody modyfikowania wartości odżywczej i cech sensorycznych mięsa wołowego - zawartość witamin i składników mineralnych oraz jakość sensoryczna
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Aneta Krawiec , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 69-85, 978-83-7259-353-5
20. Znaczenie produktów pszczelich w dietetyce i kosmetologii. Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy i jad pszczeli
rozdział z monografii [AUT.] Barbara Topyła, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 209-220, 978-83-286-0208-3
21. Porównanie cech fizykochemicznych i organoleptycznych wybranych kremów z kwasem hialuronowym
inne publikacje [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska , [AUT.] Paulina Wojtyła , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk. W: Ogólnopolska Konferencja Interdyscyplinarna pod nazwą: Cogito CZ. V: Nauki Interdyscyplinarne. Kraków 08-09 września 2022 r. Książka abstraktów = Book of abstracts, [b.m.wyd 2022] 2022, s. 25, 978-83-63216-74-0
22. Porównanie właściwości fizykochemicznych i sensorycznych kremów do rąk o różnym udziale składników naturalnych
rozdział z monografii [AUT.] Zuzanna Polesiak-Klepacz , [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Justyna Zdyb-Domaradzka , [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 171-179
24. Porównanie cech fizykochemicznych i organoleptycznych wybranych kremów z kwasem hialuronowym
rozdział z monografii [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska , [AUT.] Paulina Wojtyła , [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Poszerzamy horyzonty : T. 33 / redakcja naukowa Małgorzata Bogusz, Agnieszka Piotrowska-Puchała, Monika Wojcieszak, Michał Mroze, Słupsk 2022 2022, Mateusz Weiland Network Solutions s. 408-419, 978-83-63216-76-4
25. Jakość i bezpieczeństwo miodów dostępnych na rynku lubelskim
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Walasek , [AUT.] Martyna Bednarczyk , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 67-73
26. Ocena jakości i bezpieczeństwa miodów
inne publikacje [AUT.] Patrycja Walasek , [AUT.] Martyna Bednarczyk , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 160
28. Jakość i bezpieczeństwo preparatów do żywienia niemowląt
inne publikacje [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 112
30. Jakość i bezpieczeństwo preparatów do początkowego żywienia niemowląt
rozdział z monografii [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT. KOR.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Barbara Topyła. W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 32-38, 978-83-7259-369-6
Elementów na stronie: