2024

1. Tomato pomace as natural antioxidants inhibiting oxidation processes in raw fermented sausages.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: 3rd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 24 April 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2024 2024, s. 014, DOI: 10.24326/ICDSUPL3.F014
2. Wpływ zastosowania czosnku niedźwiedziego (Allinum Ursinum L) w żywieniu indyków na potencjał przeciwutleniający mięsa.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: Żywność wobec wyzwań współczesnego świata. XXVIII sesja naukowe sekcji młodej kadry naukowej. Książka streszczeń. 16-17 maj 2024, Gdańsk., Gdańsk 2024 2024, s. 43
3. Tomato pomace powder as a functional ingredient in minced meat products—influence on technological and sensory properties of traditional serbian minced meat product Ćevapi
artykuł [AUT. KOR.] Slaviša Stajić , [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Sanja Đurđević , [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Boris Pisinov , [AUT.] Igor Tomasevic , [AUT.] Vladimir Kurćubić . Processes 2024 T. 12 Nr 7 s. 1330, DOI: 10.3390/pr12071330

2023

4. Special issue “new challenges in improving the quality and safety of meat products” [Editorial]
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Jose Manuel Lorenzo , [AUT.] Igor Tomasevic .
6. The sex impact on the technological and chemical characteristics of meat derived from the Polish native chicken breed
artykuł [AUT.] Kornel Kasperek, [AUT.] Kamil Drabik, [AUT.] Weronika Sofińska-Chmiel , [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Grzegorz Zięba, [AUT.] Justyna Batkowska. Scientific Reports 2023 T. 13 s. 6525, DOI: 10.1038/s41598-023-33430-6
7. The impact of a phytobiotic mixture on broiler chicken health and meat safety
artykuł [AUT. KOR.] Hubert Iwiński , [AUT. KOR.] Karolina A. Chodkowska , [AUT.] Kamil Drabik, [AUT.] Justyna Batkowska, [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Piotr Kuropka , [AUT.] Adam Szumowski , [AUT.] Antoni Szumny , [AUT.] Henryk Różański . Animals 2023 T. 13 Nr 13 s. 2155, DOI: 10.3390/ani13132155
11. Influence of tomato pomace on selected quality characteristics of raw fermented sausages.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: 2nd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 19 April 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 046, DOI: 10.24326/ICDSUPL2.T046
12. Wytłoki pomidorowe jako innowacyjny dodatek do kiełbas surowo dojrzewających o obniżonej zawartości azotanów.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: "Rozwój nauk o żywności. Zrównoważona przyszłość". Książka streszczeń. XXVII sesja naukowa sekcji młodej kadry naukowej 11-12 maj, Warszawa., Warszawa 2023 2023, s. 54

2022

13. Nitrate in plant and animal foods
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: Nitrate handbook : environmental, agricultural, and health effects, Boca Raton 2022 2022, CRC Press / Balkema s. 265-280, 9780367338220
14. The effect of Salvia hispanica and Nigella sativa seed on the volatile profile and sensory parameters related to volatile compounds of dry fermented sausage
artykuł [AUT.] Paula Borrajo , [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Jose Manuel Lorenzo . MOLECULES 2022 T. 27 Nr 3 s. 652, DOI: 10.3390/molecules27030652
15. Functional and clean label dry fermented meat products: phytochemicals, bioactive peptides, and conjugated linoleic acid
artykuł [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Paulo E. S. Munekata , [AUT.] Jose Manuel Lorenzo , [AUT.] Igor Tomasevic . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 11 s. 5559, DOI: 10.3390/app12115559
17. Ocena przydatności mięsa jagniąt ras wrzosówka, uhruska i świniarka oraz mleka fermentowanego do produkcji niepeklowanych wędlin surowych dojrzewających
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Krzysztof Patkowski, [AUT.] Karolina Wójciak. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 44
18. Jakość wyrobów blokowych z mięsa jagnięcego z dodatkiem fermentowanego mleka
inne publikacje [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Justyna Libera, [AUT.] Krzysztof Patkowski. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 76
19. Zastosowanie kocanki piaskowej (Helichrysum arenarium) w produkcji ekologicznej wołowiny surowo dojrzewającej
inne publikacje [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Stasiak. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 84
20. Funkcjonalne wyroby mięsne o obniżonej zawartości azotanów
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 87-110, 978-83-7259-353-5
21. Możliwość wykorzystania mięsa jelenia szlachetnego w produkcji surowych dojrzewających wyrobów mięsnych
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Artur Niedzielski . W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 48-49
22. Bezpieczeństwo wyrobu surowego dojrzewającego z mięsa jelenia szlachetnego
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Justyna Masłowska , [AUT.] Iwona Ochnik , [AUT.] Anna Kononiuk, [AUT.] Julia Kaczmarczyk , [AUT.] Anna Korzekwa . W: VI Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności". Kiry (k. Zakopanego), 25-27 kwietnia 2022 r., [b.m] 2022, s. 12
23. Tomato by-products as innovative additives for meat products
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.T031
24. Wykorzystanie składników roślinnych bogatych w substancje bioaktywne, pochodzących z produktów ubocznych przetwórstwa spożywczego jako potencjalnych dodatków do wyrobów mięsnych
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Małgorzata Karwowska. W: IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Problem odpadów i ich zagospodarowania”. Abstrakty, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o., Lublin 2022 2022, s. 29-30, 978-83-67194-19-8
27. Jakość jaj i mięsa drobiowego pozyskanych od kur rasy Ayam Cemani. Cz.2
artykuł [AUT.] Justyna Batkowska, [AUT.] Kamil Drabik, [AUT.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Damian Spustek , [AUT.] Karolina Wengerska, [AUT.] Kostiantyn Vasiukov, [AUT.] Voranava Alina . Wiadomości Drobiarskie 2022 T. 13 Nr 2 s. 12-17

2021

Elementów na stronie: