2024

3. Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves
artykuł [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Ukalska-Jaruga , [AUT.] Tomasz Grenda , [AUT.] Roberta Nuvoloni , [AUT.] Mariusz Florek. MEAT SCIENCE 2024 T. 216 s. 109590, DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109590
4. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego z cząbru ogrodowego w wieprzowych kulach mięsnych
inne publikacje [AUT.] Łukasz Drozd, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik. W: XVII Kongres Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Sanitas Animalium Pro Salute Homini, Materiały Konferencyjne, Olsztyn, 19-21.09.2024 r., Olsztyn 2024 2024, s. 119
5. Wpływ wieku i utrzymania bażantów zwyczajnych (Phasianus colchicus) na zarażenie bakteriami z rodzaju Campylobacter
inne publikacje [AUT. KOR.] Zbigniew Bełkot, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Pławińska-Czarnak J. . W: XVII Kongres Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Sanitas Animalium Pro Salute Homini, Materiały Konferencyjne, Olsztyn, 19-21.09.2024 r., Olsztyn 2024 2024, s. 116

2023

6. Occurrence of campylobacter in faeces, livers and carcasses of wild boars hunted in Tuscany (Italy) and evaluation of MALDI-TOF MS for the identification of campylobacter species
artykuł [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Michał Gondek, [AUT.] Beatrice Torracca , [AUT.] Francesca Marotta , [AUT.] Giuliano Garofolo , [AUT.] Kinga Wieczorek , [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Filippo Fratini , [AUT.] Francesca Pedonese . Foods 2023 T. 12 Nr 4 s. 778, DOI: 10.3390/foods12040778

2022

12. Genetic diversity and potential virulence of listeria monocytogenes isolates originating from Polish artisanal cheeses
artykuł [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT. KOR.] Waldemar Paszkiewicz, [AUT.] Michał Kiełbus , [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Michał Gondek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Dorota Pietras-Ożga. Foods 2022 T. 11 Nr 18 s. 2805, DOI: 10.3390/foods11182805
13. Zawartość rtęci w morskich rybach wędzonych
inne publikacje [AUT.] Agnieszka Chałabis-Mazurek, [AUT.] Monika Ziomek. W: Nowe kierunki badań w medycynie i farmakoterapii. Materiały konferencyjne. Bukowina Tatrzańska 6-9.12.2022, Bukowina Tatrzańska, 2022 2022, s. 16-17
14. Mikrobiologický status údených rýb uvedených na trh v Pol'sku
inne publikacje [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT. KOR.] Monika Maćkowiak-Dryka. W: Hyginena Alimentorum XLII, Medzinárodná vedecká konferencia pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rzvoja vidieka Slovenskej republiky, Zbiornik abstraktov, 18-20 maj 2022, Hotel Patria - Štrbskie Pleso, Slovenská republika, Štrbskie Pleso, 2022 2022, s. 82
15. Monitoring przewlekłej wyniszczającej choroby jeleniowatych w Polsce przeprowadzony w latach 2018-2020
artykuł [AUT. KOR.] Zbigniew Bełkot, [AUT.] Izabela Pietrzyk , [AUT.] Julia Jednous , [AUT.] Łukasz Drozd, [AUT.] Monika Ziomek. Medycyna Weterynaryjna-Veterinary Medicine-Science and Practice 2022 T. 78 Nr 12 s. 641-645, DOI: 10.21521/mw.6721

2021

16. Occurrence of Listeria monocytogenes in artisanal cheeses from Poland and its identification by MALDI-TOF MS
artykuł [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT.] Michał Gondek, [AUT.] Dagmara Winiarczyk, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT. KOR.] Waldemar Paszkiewicz, [AUT.] Anna Piróg , [AUT.] Agata Policht , [AUT.] Monika Ziomek. Pathogens 2021 T. 10 Nr 6 s. 1-9, DOI: 10.3390/pathogens10060632
17. Microbiological changes in meat and minced meat from beavers (Castor fiber L.) during refrigerated and frozen storage
artykuł [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Łukasz Drozd, [AUT.] Michał Gondek, [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT.] Francesca Pedonese , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki. Foods 2021 T. 10 Nr 6 s. 1270, DOI: 10.3390/foods10061270
18. Ocena jakości mikrobiologicznej ryb wędzonych wprowadzanych do obrotu w Polsce
inne publikacje [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT. KOR.] Monika Maćkowiak-Dryka. W: „Omnia Autem Animalia Sunt” : XVI Kongres Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Warszawa 26-27 listopada 2021, Warszawa 2021 2021, s. 134, 978-83-8237-043-0
19. Występowanie listeria monocytogenes w żywności zwierzęcego pochodzenia
inne publikacje [AUT. KOR.] Waldemar Paszkiewicz, [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Anna Piróg , [AUT.] Agata Policht . W: „Omnia Autem Animalia Sunt” : XVI Kongres Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Warszawa 26-27 listopada 2021, Warszawa 2021 2021, s. 135, 978-83-8237-043-0
20. Zawartość selenu w kawiorze i wybranych substytutach kawioru
inne publikacje [AUT. KOR.] Monika Maćkowiak-Dryka, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik. W: „Omnia Autem Animalia Sunt” : XVI Kongres Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Warszawa 26-27 listopada 2021, Warszawa 2021 2021, s. 177, 978-83-8237-043-0
21. Surowce zwierzęce wykorzystywane w kosmetyce
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Monika Ziomek. W: Wybrane aspekty biokosmetologii. Pod redakcją Mirosławy Chwil i Bożeny Denisow, Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 151-177, 978-83-7259-354-2

2020

22. Fatty acid profile in edible eggs of snails from the Cornu genus
artykuł [AUT. KOR.] Monika Maćkowiak-Dryka, [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Kamila Klimek. Journal of Veterinary Research 2020 T. 64 Nr 1 s. 1-4, DOI: 10.2478/jvetres-2020-0005
24. Acute phase protein pattern and antibody response in pigs experimentally infected with a moderate dose of Trichinella spiralis, T. britovi, and T. pseudospiralis
artykuł [AUT.] Michał Gondek, [AUT. KOR.] Przemysław Knysz, [AUT.] Małgorzata Pomorska-Mól , [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Justyna Bień-Kalinowska . VETERINARY PARASITOLOGY 2020 T. 288 s. 109277, DOI: 10.1016/j.vetpar.2020.109277

2019

27. Produkty spożywcze pozyskiwane od ślimaków - potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów
inne publikacje [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Monika Ziomek. W: 9 Kongres Praktyki Weterynaryjnej, 6-7 kwietnia 2019, Łódź, streszczania wykładów, [Łódź 2019] 2019, s. 69

2018

29. Profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu jadalnych produktów pozyskiwanych od ślimaków
inne publikacje [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT. KOR.] Monika Maćkowiak-Dryka, [AUT. KOR.] Waldemar Paszkiewicz, [AUT.] Łukasz Drozd, [AUT.] Michał Gondek. W: I Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt. „Kwasy tłuszczowe w łańcuchu żywności” połączona z Jubileuszem pracy naukowej i dydaktycznej prof. dr hab. Bożeny Patkowniej-Sokoły, 5-6 lipca 2018 Ponadregionalne Rolnicze Centrum Kongresowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, [Wrocław] 2018 2018, s. 42
Elementów na stronie: