Wpływ czosnku, syntetycznej pochodnej 1,2,4-triazolu oraz preparatu Echinovit na wybrane wskaźniki profilu metabolicznego krwi indyczek Big-6.

Abstrakt

Badania przeprowadzono na 4 grupach jednodniowych indyczek typu ciężkiego Big-6 (w każdej grupie było 30 ptaków, w 3 powtórzeniach). Indyczki odchowywano do 16. tygodnia życia, żywiono identycznymi, granulowanymi, standardowymi mieszankami w systemie 5-stopniowym: IB-1, IB-2, IB-3, IB-4 oraz IB-5. Czynnikiem eksperymentalnym był dodatek preparatu z jeżówki, czosnku oraz pochodnej 1,2,4-triazolu podawanych wraz z wodą do picia. Ptaki grupy I (kontrola) nie otrzymywały dodatków. Indyczki grupy II otrzymywały naturalny stymulator odporności dla drobiu w dziennej dawce 0,25 ml/dm3 wody. Ptaki grupy III otrzymywały świeży i rozdrobniony czosnek w dawce dziennej 0,25 g/dm3 wody. Indyczki grupy IV dziennie otrzymywały pochodną 1,2,4-triazolu w dawce 25 μg/dm3 wody. Wszystkie dodatki były podawane dwa razy w tygodniu od pierwszego dnia życia do końca odchowu. Rezultaty analiz wykazały, że dodatek każdego z podawanych suplementów spowodował wzrost udziału HDL. Dodatek preparatu z jeżówki oraz czosnku spowodowały znaczące obniżenie poziomu glukozy, białka ogólnego, kwasu moczowego, triglicerydów oraz LDL.

Autorzy

Małgorzata Adamczyk
Małgorzata Adamczyk
Bożena Modzelewska-Banachiewicz
Bożena Modzelewska-Banachiewicz
artykuł
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio DD, Medicina Veterinaria
Polski
2007
62
2
1-6
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2007-12-31
2
0
0
0