Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego P i K na plonowanie i skład chemiczny sałaty (The effect of P and K foliar nutrition on the yield and chemical composition of lettuce)

Abstrakt

W latach 2005–2006 badano wpływ dokarmiania pozakorzeniowego zróżnicowanymi nawozami PK na plonowanie i skład chemiczny sałaty odmiany ‘Alanis’. Badania przeprowadzono w szklarni, rośliny uprawiano w doniczkach na podłożu torfowym. Wykazano brak istotnego wpływu dokarmiania pozakorzeniowego PK oraz dawek potasu zastosowanego do podłoża na wielkość główek sałaty i zawartość azotanów. Stwierdzono istotnie większą zawartość witaminy C, fosforu i potasu w roślinach dokarmianych nawozami PK w porównaniu z kontrolą. Natomiast nie stwierdzono wpływu tegoż dokarmiania na zawartość suchej masy, wapnia i magnezu w liściach sałaty. Zastosowana dwukrotnie większa dawka potasu do podłoża istotnie zwiększyła zawartość suchej masy i potasu oraz istotnie zmniejszyła zawartość wapnia i magnezu w liściach sałaty.

Autorzy

artykuł
Annales UMCS sec. E, Agricultura
Polski
2009
64
2
86-93
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2009-06-19
4
0
0
0