Wpływ probiotyków i synbiotyków na gospodarkę lipidową ślimaków Cepea nemoralis (L.) (Helicidae). (The effect of prebiotics and synbiotics on lipid metabolism in snails Cepaea nemoralis (L.)(Helicidae))

Abstrakt

W pracy przedstawiono wpływ syntetycznych i naturalnych prebiotyków oraz synbiotyku na gospodarkę lipidową ślimaków Cepaea nemoralis żywionych w warunkach laboratoryjnych. Pokarm mięczaków suplementowano w różnych konfiguracjach inuliną syntetyczną, topinamburem i synbiotykiem komercyjnym. Wyniki wskazują na wpływ zastosowanych dodatków pokarmowych na zróżnicowanie produkcji kwasów tłuszczowych przez mięczaki. We wszystkich grupach badawczych odnotowano wzrost ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z grupą kontrolną, przy czym najwięcej UFA stwierdzono przy suplementacji pokarmu synbiotykiem z dodatkiem inuliny. Wyniki sugerują użyteczność synchronicznego stosowania prebiotyków i synbiotyków w hodowlach komercyjnych taksonów naleŜących do Helicidae w celu poprawy wartości prozdrowotnej mięsa ślimaków.

Autorzy

artykuł
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio EE Zootechnica
Angielski
2015
33
3
9-17
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2015-09-30
7
0
0
0