Równowaga na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem reformy tego rynku (The influence of the European Union sugar reform on the market balance)

Abstrakt

Celem badań niniejszego opracowania stała się ocena realizacji głównego celu reformy rynku cukru w Unii Europejskiej, jakim było zmniejszenie podaży cukru i dostosowanie jej do popytu zgłaszanego przez konsumentów na tym rynku. Rynek cukru w UE charakteryzował się wysoką nadwyżką podaży nad popytem, co przyczyniało się do kumulacji zapasów cukru, oraz wysokimi cenami na rynku wewnętrznym, co z kolei powodowało małą konkurencyjność na światowym rynku i wymuszało konieczność dotowania unijnego eksportu, a przez to przyczyniało się do jego wzrostu, pomimo braku rentowności. Z uwagi na fakt, że rynek ten funkcjonuje na podstawie decyzji administracyjnych, w 2006 r. wprowadzono reformę rynku cukru, która miała doprowadzić do poprawy konkurencyjności unijnego rynku cukru na arenie międzynarodowej, a na unijnym rynku przyczynić się do zrównoważenia popytu z podażą. Przeprowadzone badania pozwalają pozytywnie ocenić reformę rynku cukru w UE, ponieważ nadprodukcja cukru została zahamowana i wolumen produkowanego cukru dostosowano do zapotrzebowania zgłaszanego przez uczestników unijnego rynku.

Autorzy

artykuł
Annales UMCS sec. E, Agricultura
Polski
2016
71
2
53-63
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2016-05-27
9
0
0
0