Stężenie amoniaku w pomieszczeniach hodowlanych w trakcie tuczu trzody chlewnej (The level of ammonia in the piggery during the fattening of pigs)

Abstrakt

Celem prowadzonych badań było określenie emisji amoniaku z pomieszczeń ho- dowlanych trzody chlewnej. W trakcie badań na fermie znajdowało się 500 macior, 800 warchla- ków i 1200 tuczników w pomieszczeniach z odmiennym systemem utrzymania. Próbki powietrza pobierano w każdym pomieszczeniu w 3 punktach pomiarowych przenośnym aspiratorem wielo- gazowym MX6 IBRID. Analizując uzyskane wielkości, otrzymano dobowy wskaźnik emisji amo- niaku w pomieszczeniach z warchlakami na poziomie 76,69 g na dobę, zaś w pomieszczeniach z tucznikami 41,19 g na dobę. Stwierdzone stężenia amoniaku w trakcie produkcji trzody chlewnej były w dolnym zakresie podawanym przez innych autorów. Pomimo znacznej redukcji uwalniania tego gazu, nadal konieczne jest monitorowanie jego stężeń w budynkach trzody chlewnej, tak aby jak najlepiej ograniczać jego szkodliwe oddziaływanie na zdrowie zwierząt i stan ekosystemów.

Autorzy

artykuł
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio EE Zootechnica
Polski
2016
34
4
49-54
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2016-12-12
7
0
0
0