Azot jest jednym z najważniejszych składników niezbędnych do życia, ale nadmiar azotu wykorzystywanego w produkcji roślinnej może oddziaływać negatywnie na właściwości gleby oraz jakość wód, a w konsekwencji i na organizmy żywe, generując przy tym straty ekonomiczne. Celem opracowania jest określenie zależności pomiędzy niektórymi czynnikami środowiskowymi i produkcyjnymi a zawartością azotu mineralnego w warstwie gleby 60–90 cm, uznaną za potencjalną stratę tego składnika z produkcyjnego i ekonomicznego punktu widzenia oraz zagrożenie dla jakości wód.
Podstawą opracowania są wyniki uzyskane z 320 punktów (łącznie po 2560 próbek z warstwy gleby 0–30, 30–60 i 60–90 cm), zlokalizowanych na glebach mineralnych województwa lubelskiego, w ramach monitoringu Nmin w latach 2008–2011. Do badań wykorzystano obiekty z uprawą zbóż, okopowych oraz innych roślin uprawnych. W materiale glebowym pobieranym wiosną i jesienią (przed wysiewem nawozów i po zbiorze roślin) określono zawartość Nmin (metodą spektrofotometryczną) na tle opadów i temperatur powietrza oraz grup roślin uprawnych, nawożenia i obsady zwierząt w gospodarstwach, w których zlokalizowane były punkty pomiarowe.
Największy wpływ na straty Nmin wywierała obsada zwierząt gospodarskich oraz gatunki uprawianych roślin. Nie stwierdzono większego oddziaływania warunków pogodowych oraz dawek N w nawozach mineralnych w wiosennym terminie pomiaru. Natomiast jesienią zależności z ocenianymi czynnikami były silniejsze.