Skład chemiczny i wartość energetyczna mleka importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde (Chemical composition and energy value of milk of imported and home-bred Montbéliarde cows)

Abstrakt

Celem pracy była analiza wpływu wybranych czynników na poziom cech użytkowości mlecznej importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde. Dane stanowiące podstawę opracowania obejmowały wyniki 13 788 próbnych udojów oraz wydajność i skład chemiczny mleka w 1178 laktacjach. Wydajności laktacyjne analizowano w zależności od pochodzenia krów, wyróżniając dwie grupy: importowane (sprowadzone z Francji jako jałowice w 7–8 miesiącu ciąży) i krajowe (urodzone i odchowane w Polsce), a średnie dla cech mleczności w próbnych udojach przeanalizowano z uwzględnieniem pochodzenia krów oraz wieku przy I wycieleniu, sezonu wycielenia i kolejnej laktacji. Stwierdzono, że wraz z kolejną laktacją zmniejszała się w mleku zawartość tłuszczu i laktozy. U krów krajowych w kolejnych laktacjach zmniejszała się także zawartość białka, a u importowanych stosunek tłuszcz/białko. We wszystkich przedziałach wieku przy pierwszym wycieleniu montbeliardy importowane przewyższały krajowe pod względem zawartości w mleku tłuszczu i suchej masy. Produkowały także mleko o większej zawartości białka, jednak dotyczyło to tylko tych, których pierwsze wycielenia przypadały nie później niż do 1038 dnia życia. Mleko krów importowanych (bez względu na poziom analizowanych czynników) charakteryzowało się większą wartością energetyczną niż mleko krów krajowych.

Autorzy

artykuł
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio EE Zootechnica
Polski
2017
35
1
31-42
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2017-03-27
7
0
0
0