Wprowadzenie. Obecnie amarantus (Amaranthus cruentus L.) jest powszechnie stosowany w przetwórstwie spożywczym w celu zwiększenia zawartości białka w diecie lub wzbogacania produktów w składniki mineralne, a tym samym poprawy ich wartości odżywczej. Cel. Ocena wartości odżywczej wybranych surowców, produktów pośrednich oraz produktów spożywczych zawierających Amaranthus cruentus dostępnych na polskim rynku.
Materiały i metody. Badaniami objęto nasiona amarantusa, mąkę z nasion amarantusa, mieszankę amarantusowo-orkiszową do wypieku chleba, musli z amarantusem i malinami, wafle orkiszowe z amarantusem, amarantuski sezamowe, precelki razowe z amarantusem, ciastka amarantusowe EKO. W próbkach zakupionych produktów oznaczono zawartość składników
podstawowych. Matematycznie wyliczono zawartość cukrów oraz wartość energetyczną. Dodatkowo oznaczono zawartość wybranych składników mineralnych. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej.
Wyniki. Z badanych produktów wafle orkiszowe z amarantusem mogą być polecane jako dobra przekąska w ciągu dnia, gdyż okazały się niskokalorycznym, doskonałym źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Amarantuski sezamowe, zawierające znaczne ilości białka o wysokiej wartości biologicznej oraz tłuszczu przy znacznym udziale błonnika pokarmowego mogą być idealnym uzupełnieniem diety. Po przeanalizowaniu wartości odżywczej musli z amarantusem i malinami można stwierdzić,
że produkt ten w połączeniu z mlekiem lub jogurtem może stanowić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Ciastka z amarantusem (amarantuski sezamowe, precelki razowe, ciasteczka amarantusowe EKO) mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne ciasta i ciasteczka. Produkty te mają wyższą wartość odżywczą i nie ustępują składem i smakiem analogicznym
słodyczom.
Wnioski. Informacje zawarte na opakowaniach i etykietach producentów nie w pełni informują o wartości pokarmowej i dietetycznej, często też różnią się od uzyskanych w badaniach własnych, jednak oferowane półprodukty i produkty mogą stanowić cenne i wartościowe urozmaicenie diety.