Wpływ parametrów konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia owoców bzu czarnego (Sambucus nigra l.) na kinetykę procesu i barwę suszu.

Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu metody i warunków suszenia owoców bzu czarnego na kinetykę procesu i zmianę wartości współrzędnych chromatycznych bar-wy suszu. Proces suszenia konwekcyjnego prowadzono w temperaturze 25°C, 45°C i 65°C i przepływie powietrza 0,5 m·s–1, suszenie sublimacyjne realizowano w tym samych zakresie temperatur półek grzejnych przy ciśnieniu 63 Pa. Stwierdzono, że proces suszenia sublima-cyjnego w całym zakresie pomiarowym najlepiej opisuje model Pagea, suszenie konwekcyj-ne natomiast model dwuczynnikowy oraz model Pagea, w zależności od parametrów procesu. Wykazano, że zarówno suszenie sublimacyjne, jak i konwekcyjne w badanym zakresie tem-peraturowym ma niewielki wpływ na stabilność barwy badanego surowca.

Autorzy

artykuł
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych
Polski
2018
593
39-48
13
0
0
0