Wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne skłania naukowców do poszukiwania nowych źródeł substancji prozdrowotnych, przede wszystkim pochodzenia naturalnego. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) uważany jest za najstarsze warzywo świata. Jego walory smakowe oraz niska wartość energetyczna pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni. Jadalną częścią karczocha jest nierozwinięty pąk kwiatowy. Spożywany jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie zlokalizowana jest większa część jego upraw. Karczoch jest surowcem bogatym w polifenole – cynarynę, luteolinę, zawiera
także duże ilości inuliny. Z karczocha produkuje się ekstrakty etanolowe i wodne, które są obecnie ogólnodostępne. Wykazują one wiele udokumentowanych aktywności wspomagających leczenie hipercholesterolemii, stresu oksydacyjnego, schorzeń wątroby, niestrawności czy stanów zapalnych. Trwają badania nad wykorzystaniem ekstraktów z karczocha w terapii nowotworów.