Pszczoły miodne są narażone na wiele zagrożeń, m.in. ch
o
robę bakteryjną zwaną 
zgnilcem amerykański
m  (ang. 
American 
f
oulbr
o
od
,  AFB).  Choroba  ta  powodowana  jest  przez 
bakterię 
Paenibacillus  larvae
, która
,
infekując czerw we wczesnym etapie rozwoju, doprowadza 
do śmierci całej rodziny. Bakterie zgnilca są powszechne w środowisku, jednak głównym źródłem 
za
każeń  są  zaniedbane  pasieki  oraz  niewyster
y
lizowany  sprzęt  pszczelarski.  Choroba  szybko 
rozprzestrzenia się, a w związku z zakazem stosowa
nia antybiotyków na obszarze UE
brak  jest 
skutecznych metod jej leczenia. Jedynym sposobem zabezpieczenia przed pojawi
eniem się zgnilca 
w pasiece są działania profilaktyczne oparte na dobrej znajomości mechanizmów zakażenia.