Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L., Asteraceae) (Health-related properties of the artichoke (Cynara scolymus L., Asteraceae))

Abstrakt

Karczoch uprawiany jest jako roślina warzywna w wielu krajach śródziemnomorskich i w Ameryce Północnej, oraz jako roślina lecznicza, głównie w Niemczech i Polsce. Główną grupą substancji aktywnych karczocha są związki polifenolowe. Wyniki badań jednoznacznie potwierdzają cenne właściwości lecznicze karczocha i zasadność zastosowań fitoterapeutycznych. Najważniejsze właściwości lecznicze karczocha to: ochrona i wsparcie funkcji wątroby, aktywność antyoksydacyjna oraz przeciwdrobnoustrojowa. Warzywo to jest również cennym źródłem prebiotyków, głównie inuliny i ma wszystkie zalety żywności funkcjonalnej. Karczoch może być zatem polecany nie tylko jako źródło związków leczniczych, ale także substancji wspomagających układ trawienny.

Autorzy

artykuł
Kosmos (Warszawa)
Polski
2018
67
4
823-831
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2019-01-14
12
0
0
0