Kofeina (1,3,7 metyloksantyna) jest jednym z najczęściej przewlekle przyjmowanych ksenobiotyków. Pomimo dobrze poznanej i udokumentowanej roli kofeiny w metabolizmie człowieka, brak danych, które w sposób jednoznaczny wskazywałyby na bezpieczeństwo jej stosowania w okresie ciąży. Zachodzące fizjologiczne zmiany adaptacyjne w tym okresie mogą ulegać wahaniom związanym z przyjmowaniem substancji o wykazanym niekorzystnym działaniu na organizm. W związku z jej szerokim zastosowaniem w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, poddano analizie wpływ spożywania kofeiny na procesy adaptacyjne w gospodarce węglowodanowej i lipidowej u kobiet w okresie ciąży. W świetle aktualnej wiedzy nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, w jakim zakresie dawki lub w jakim okresie czasu przyjmowania badanej substancji, moduluje ona procesy adaptacyjne w okresie ciąży. Ze względu na potencjalne ryzyko dla matki lub jej potomstwa, podaż kofeiny w tym okresie powinna być poddana znacznym ograniczeniom.