Zmiany gospodarki węglowodanowej i lipidowej u kobiet w okresie ciąży przyjmujących kofeinę

Abstrakt

Kofeina (1,3,7 metyloksantyna) jest jednym z najczęściej przewlekle przyjmowanych ksenobiotyków. Pomimo dobrze poznanej i udokumentowanej roli kofeiny w metabolizmie człowieka, brak danych, które w sposób jednoznaczny wskazywałyby na bezpieczeństwo jej stosowania w okresie ciąży. Zachodzące fizjologiczne zmiany adaptacyjne w tym okresie mogą ulegać wahaniom związanym z przyjmowaniem substancji o wykazanym niekorzystnym działaniu na organizm. W związku z jej szerokim zastosowaniem w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, poddano analizie wpływ spożywania kofeiny na procesy adaptacyjne w gospodarce węglowodanowej i lipidowej u kobiet w okresie ciąży. W świetle aktualnej wiedzy nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, w jakim zakresie dawki lub w jakim okresie czasu przyjmowania badanej substancji, moduluje ona procesy adaptacyjne w okresie ciąży. Ze względu na potencjalne ryzyko dla matki lub jej potomstwa, podaż kofeiny w tym okresie powinna być poddana znacznym ograniczeniom.

Autorzy

M. Cendrowska-Pinkosz
M. Cendrowska-Pinkosz
W. Dworzański
W. Dworzański
F. Burdan
F. Burdan
artykuł
Polski Merkuriusz Lekarski
Polski
2017
42
247
38-41
7
0
0
0