MENU
PL
|
EN
0
0
:
0
0
:
0
0
A
A
A
MENU
Osoby
Publikacje
Repozytorium
Dane badawcze
Czasopisma
Wydawnictwa
Jednostki
Uczelnia
Projekty
wszędzie
Projekty
Czasopisma
Wydawnictwa
Osoby
Publikacje
Jednostki
Szukaj
Surface properties of gluten deposited on cold plasma-activated glass
Abstrakt
The objective of our research was to investigate how activation of glass surface by air cold plasma influences changes in the surface properties of gluten deposited on such surface. Indirect cold-plasma treatment of gluten surface caused its modification. The use of plasma-activated surfaces results in smoother surfaces compared to those obtained with non-activated support. Gluten surface obtained on air plasma activated glass has a higher value of apparent surface free energy. It was caused by significant increase in the number of –OH groups influencing the polar component of surface energy. The use of this method can improve the applicability of gluten. Biodegradable containers (pots) can be made and the smaller surface roughness of such a biopolymer will cause less stickiness of earth and different impurities to the surface. Modified gluten can also be used to obtain active packaging and biodegradable films. Less sticking of food products to the smoother packaging surface will result in less food loss when it is removed from the packaging.
Autorzy
Aleksandra Nucia
Marta Tomczyńska-Mleko
Sylwia Okoń
Krzysztof Kowalczyk
Konrad Terpiłowski
Salvador Perez-Huertas
Katsuyoshi Nishinari
Maciej Nastaj
Stanisław Mleko
Rodzaj publikacji:
*
artykuł
Czasopismo:
*
FOOD HYDROCOLLOIDS
Link do publikacji (płatny dostęp):
*
Link do publikacji (płatny dostęp)
Język:
*
Angielski
Rok wydania:
*
2021
DOI:
*
10.1016/j.foodhyd.2021.106778
Tom / rocznik:
*
118
Strony (od-do) / numer artykułu:
*
106778
Liczba punktów:
140
Impact Factor:
11,504
Liczba cytowań Scopus:
0
Liczba cytowań Web of Science:
4