Analysis of dietary patterns and body composition parameters in the Polish population

Abstrakt

Wprowadzenie. Czynniki związane ze stylem życia mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Dieta wpływa na masę ciała, a także na wartość BMI i procent tkanki tłuszczowej. Oprócz całkowitego spożycia energii, rodzaj i jakość diety może również odgrywać rolę w etiologii otyłości. Cel. Celem pracy była identyfikacja wzorców i profili żywieniowych polskiej populacji oraz określenie związków między tymi cechami a parametrami składu ciała. Badanie przedstawia poszukiwanie związku wzorców żywieniowych z BMI, oceną budowy ciała (typem ciała) lub trzewną tkanką tłuszczową. Materiał i metody. Próba składała się z 402 respondentów w wieku od 18 do 65 lat. Modele żywienia zidentyfikowano za pomocą analizy skupień. Zastosowano modelowanie regresji logistycznej z dostosowaniem do czynników zakłócających. Zidentyfikowano trzy wzorce żywieniowe i stylu życia. Wyniki. Osoby należące do modelu żywności przetworzonej miały istotnie wyższe ryzyko nadwagi i otyłości wyrażone w wynikach BMI (OR = 1,55; 95% CI: 1,26-1,89). Średni wynik BMI wyniósł 28,19± 3,45 kg/m2 w modelu żywności przetworzonej, 23,78 ± 2,21 kg/m2 w grupie kontrolnej i 22,17±2,69 kg/m2 w modelu zdrowego żywienia. Respondenci należący do modelu żywności przetworzonej charakteryzowali się również znacznie wyższym procentem tkanki tłuszczowej (OR = 1,89; 95% CI: 1,37-2,34) oraz wyższym poziomem trzewnej tkanki tłuszczowej (OR = 2,12; 95% CI: 1,42-2,34). Częste spożywanie (co najmniej kilka razy w tygodniu) słodzonych napojów gazowanych lub niegazowanych (p = 0,002) oraz produktów instant (p = 0,006) było głównymi czynnikami związanymi z ryzykiem zwiększonej zawartości tłuszczu w organizmie i wyższego poziomu tłuszczu trzewnego. Wnioski. Wzorce żywieniowe zostały zaproponowane jako rozwiązanie do badania związku między sposobem żywienia i wyborem żywności a składem ciała.

Autorzy

artykuł
Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny
Angielski
2021
72
1
55-66
otwarte czasopismo
CC BY- NC 4.0 Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0