MENU
PL
|
EN
0
0
:
0
0
:
0
0
A
A
A
MENU
Osoby
Publikacje
Repozytorium
Dane badawcze
Czasopisma
Wydawnictwa
Jednostki
Uczelnia
Projekty
wszędzie
Projekty
Czasopisma
Wydawnictwa
Osoby
Publikacje
Jednostki
Szukaj
Gospodarowanie zasobami energii i możliwości ograniczenia energochłonności w zakładach spożywczych (Management of energy resources and the possibility of reducing the energy consumption of production in food plants)
Abstrakt
W pracy poddano ocenie specyfikę i uwarunkowania dotyczące właściwego gospodarowania zasobami energii w procesach przetwórstwa spożywczego. Omówiono elementy i konieczność dokładnego opomiarowania energii oraz monitorowania energochłonności procesów. Zestawiono i dokonano analizy czynników mających wpływ na poziom ogólnego zużycia nośników energii w zakładach przemysłu spożywczego. Wskazano kierunki i możliwości ograniczania energochłonności produkcji poprzez między innymi stosowanie kompensacji mocy biernej indukcyjnej. Omówiono audyt energetyczny jako metodę zmniejszenia zużycia energii.
Autorzy
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
Rodzaj publikacji:
*
artykuł
Czasopismo:
*
Przemysł Spożywczy
Link do publikacji (płatny dostęp):
*
Link do publikacji (płatny dostęp)
Język:
*
Polski
Rok wydania:
*
2022
DOI:
*
10.15199/65.2022.3.2
Tom / rocznik:
*
76
Numer zeszytu:
*
3
Strony (od-do) / numer artykułu:
*
9-15
Liczba punktów:
20
Impact Factor:
0
Liczba cytowań Scopus:
0
Liczba cytowań Web of Science:
0