Streszczenie
W opracowaniu przedstawiono problematykę dotyczącą organizacji i sprawnego wykorzystania transportu wewnętrznego w zakładzie mięsnym, odpowiedzialnego za efektywny przepływ surowców i produktów pomiędzy poszczególnymi wydziałami. Transport międzywydziałowy postrzegany też jako międzyoperacyjny, w organizacji procesu produkcyjnego zaliczany jest do najważniejszych elementów sprawnie prowadzonych operacji technologicznych i wpisuje się w szersze pojęcie logistyki produkcji. Scharakteryzowano działania logistyczne w zakresie przepływów rzeczowych w obszarze transportu wewnętrznego surowców, półproduktów, produktów, materiałów pomocniczych, ubocznych itp. Omówiono główne zadania nowoczesnych systemów i środków transportu wewnętrznego ukierunkowanego na optymalizację procesów, zastosowanie odpowiednich urządzeń, umożliwiające łączenie i rozdzielanie linii, buforowanie, blokowanie, pozycjonowanie i kompletowanie transportowanych elementów. Wykazano, że transport wewnętrzny należy traktować nie jako odrębną czynność, ale element systemu produkcyjnego.