Herbata i jej produkty jako źródło substancji prozdrowotnych

Abstrakt

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, znanym ludziom już od tysiącleci. Przygotowywana jest z pąków i liści rośliny Camelia sinensis bądź jej różnych odmian. Na tle innych herbat wyróżnia się herbata zielona, która jest poddawana minimalnej oksydacji w czasie procesu przetwarzania. Słynie ona z licznych właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza bogatemu składowi chemicznemu, do którego należą liczne polifenole, w tym galusan epigalokatechiny (EGCG), kwercetyna, kwasy fenolowe. Szczegółowe badania składu chemicznego naparów z herbaty zielonej potwierdziły obecność witamin, amino- kwasów, mikroelementów oraz teiny, będącej odpowiednikiem kofeiny występującej w kawie. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz antyneurodegeneracyjne. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia, wspomaga proces odchudzania, a także zwiększa koncentrację I poprawia samopoczucie. Mówiąc o produktach wytwarzanych z herbat warto również wspomnieć o kombuczy, czyli fermentowanej herbacie. Kombucza jest to słodko-kwaśny, musujący i orzeźwiający napój powstały na drodze fermentacji herbaty czarnej bądź zielonej, cukru sacharozy oraz kultury bakterii i drożdży SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts) określanych mianem ,,grzyba herbacianego”. Napój ten posiada szeroką gamę związków chemicznych, do których zaliczamy między innymi kwasy organiczne odpowiedzialne za kwaśny smak i zapach napoju, jak i działanie przeciwbakteryjne oraz zapobiegające zanieczyszczeniu kombuczy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy biogenne, aminy, puryny, tłuszcze, białka oraz niewielkie ilości etanolu, dwutlenku węgla, polifenoli, minerałów i anionów. Przeprowadzone badania in vitro oraz in vivo pozwalają na przypisanie kombuczy właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwutleniających oraz przeciwnowotworowych. Ponadto napój ten normalizuje czynności pracy jelit, zapobiega infekcjom pęcherza moczowego, a w przypadku kobiet łagodzi uderzenia gorąca w okresie menopauzy oraz zmniejsza zaburzenia miesiączkowania i hamuje procesy starzenia się.

Autorzy

Aleksandra Łupawka
Aleksandra Łupawka
Agata Michalska
Agata Michalska
rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-34-0
2022
Wykorzystanie roślin w medycynie i przemyśle – najnowsze badania. Redakcja/ Paulina Szymczyk, Kinga Kalbarczyk
45-54
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0