Żywność funkcjonalna na bazie mleka, zawierająca probiotyki, cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów. Badania wskazują, że spożywanie żywności bogatej w bakterie probiotyczne niesie ze sobą wiele korzyści. Mleko jest bowiem dobrą matrycą do rozwoju probiotyków, ze względu na obecność laktozy oraz możliwość jego pasteryzacji, co zniweluje obecną
w mleku mikrobiotę środowiskową. Substancje aktywne biologicznie obecne w ostropeście, m.in. sylimaryna, stymulują regenerację komórek wątroby, a więc wzbogacenie napoju probiotycznego w ten składnik może podnieść wartość prozdrowotną napoju. Celem pracy było zaprojektowanie napoju mlecznego o potencjale probiotycznym, w którego technologii wykorzystano mielone nasiona ostropestu plamistego. Materiałem badawczym było mleko świeże pasteryzowane mikrofiltrowane o zawartości tłuszczu 2%, miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy, nasiona ostropestu oraz preparat farmaceutyczny Lacidofil® jako kultura starterowa. Produkt zbadano po produkcji oraz podczas chłodniczego przechowywania. Określono wartość pH i barwę oraz liczbę bakterii kwaszących typu mlekowego oraz liczbę drobnoustrojów tlenowych. Napój oceniono także pod względem organoleptycznym. Stwierdzono, że produkt jest akceptowalny organoleptycznie, a zarówno po fermentacji probiotykiem, jaki i podczas przechowywania liczba bakterikwaszących typu mlekowego była wysoka. Napój spełniał wymagania dotyczące minimalnej koncentracji żywych bakterii w mililitrze produktu ustaloną przez WHO/FAO na poziomie 6 log jtk. Nie zaobserwowano też działania antymikrobiologicznego nasion ostropestu, co daje dużą nadzieję na możliwość zastosowania tego dodatku roślinnego. Uzyskane wyniki wskazują, że produkt może stanowić ciekawą alternatywę dla istniejących na
rynku napojów mlecznych z probiotykami.