Wpływ opakowań na trwałość zapakowanych produktów

Abstrakt

Mięso i wyroby mięsne należą do bardzo wrażliwych produktów, a na jakość tych produktów mogą mieć wpływ różnego rodzaju błędy w jego przetwarzaniu, pakowaniu, dystrybucji lub w punkcie sprzedaży. Dlatego niezmiernie ważne jest zastosowanie odpowiedniego systemu pakowania oraz materiału opakowaniowego. Głównymi czynnikami warunkującymi zachowanie odpowiednio wysokiej jakości produktów mięsnych jest brak dostępu tlenu, hermetyczność, wilgotność, odpowiednia temperatura przechowywania (zależna od systemu pakowania) oraz narażenie na uszkodzenia mechaniczne. Dlatego też branża opakowań do żywności stanowi szeroką gamę różnorodnych produktów, a poprzez szybki rozwój technologii materiałowej bardzo szybko się zmienia.

Autorzy

Konrad Żukiewicz
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
Anna Domańska
artykuł
Gospodarka Mięsna
Polski
2022
8
36-39
20
0
0
0