Zastosowanie frakcji MCT z oleju kokosowego w żywieniu i wpływ na zdrowie

Abstrakt

Wprowadzenie. Współcześnie trwają zintensyfikowane poszukiwania nowych, innowacyjnych pokarmowych źródeł ochrony ustroju przed patogenami zagrażającymi zdrowiu, a nawet życiu. Jedną z alternatyw stanowi z całą pewnością kokos, a dokładnie frakcja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, określanych jako MCT, pozyskiwana głównie z jego miąższu. Wyniki i wnioski. Za najzdrowszą formę MCT uważany jest olej kokosowy z pierwszego tłoczenia – VCO. Jak wskazują wyniki badań, kwasy tłuszczowe C6:0-C12:0, stanowiące podstawę oleju MCT, mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz pomagają kontrolować poziom sytości czy lipidów we krwi. Co więcej, wpływają na kształtowanie mikrobiomu nie tylko u ludzi, ale również i zwierząt. Ich szybki metabolizm w ustroju, niewymagający udziału enzymów trzustkowych, umożliwia ich wykorzystanie w cukrzycy czy zaburzeniach trawienia tłuszczu. Ponadto uzupełnienie diety ketogenicznej o MCT, zarówno ludzi, jak i zwierząt cierpiących na padaczkę idiopatyczną, hamuje lub ogranicza występowanie epizodów napadowych. Ze względu na właściwości nawilżające i regenerujące skórę, olej MCT oraz VCO znalazł zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu, w tym kosmetycznym. Wyodrębniona frakcja MCT stosowna jest w produkcji karm dla zwierząt lub podawana jest jako odrębny suplement w postaci oleju MCT w diecie szczeniąt czy psów starszych. Podsumowując, ze względu na właściwości prozdrowotne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znalazły swoje zastosowanie w diecie ludzi, ale też i zwierząt towarzyszących. Możliwość ich wykorzystania z roku na rok nabiera większego znaczenia.

Autorzy

artykuł
Zywnosc. Nauka. Technologia. Jakosc/Food. Science Technology. Quality
Polski
2022
29
1
39-51
otwarte czasopismo
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-09-01
20
0
0
0