Wiedza i spożycie probiotyków i żywności fermentowanej przez osoby chore na zespół jelita drażliwego (IBS) w świetle przeprowadzonych badań ankietowych

Abstrakt

Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) jest jedną z najczęstszych, przewlekłych chorób czynnościowych przewodu pokarmowego. Występuje u 10-20% populacji. Choroba ta może pojawić się w różnym wieku jednak najczęściej jest to okres między 20-40 rokiem życia. Zastosowanie probiotyków powoduje zmniejszenie objawów IBS: wzdęć, bólów brzucha, zaparć, biegunek, związanych z zespołem jelita drażliwego. Do poprawy stanu zdrowia przyczynia się dieta o niskiej zawartości FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols – fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli) oraz spożycie żywności fermentowanej, która jest źródłem probiotycznych bakterii mlekowych. Przeprowadzona ankieta dowiodła, że osoby chore na IBS rozumieją czym są probiotyki dostępne w aptekach, często je spożywają, znają ich właściwości zdrowotne. Spożywają też żywność fermentowaną pochodzenia roślinnego i fermentowane produkty mleczne, znają ich właściwości zdrowotne oraz wiedzą gdzie można zaleźć informacje na temat tej żywności.

Autorzy

Urszula Szeptuch
Urszula Szeptuch
Katarzyna Piasecka
Katarzyna Piasecka
rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-49-4
2022
Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-09-15
20
0
0
0