Czynniki żywieniowe wpływające na płodność kobiet

Abstrakt

Artykuł przybliża zagadnienia racjonalnego, zdrowego odżywiania się, którego celem jest wsparcie naturalnej płodności. Dieta taka powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach, takich jak: świeże owoce i warzywa, orzechy, ryby i owoce morza oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Żywność powinna być bogata we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego – witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Osoby starające się o potomstwo powinny również całkowicie wykluczyć ze swojej diety używki, takie jak alkohol i nikotyna, a także zadbać o zdrowy styl życia – zapewnić sobie dobrej jakości sen, niski poziom stresu, umiarkowaną aktywność fizyczną, prawidłową masę ciała oraz ogólnie dobry stan zdrowia.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-49-4
2022
Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk
108-117
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0