Analiza asocjacji pomiędzy polimorfizmem genu hormonu wzrostu (GH/HaeII) a cechami jakości tuszy wieprzowej i mięsa (Analysis of the association between the polymorphism of the growth hormone gene (GH/HaeII) and quality of fatteners carcass and meat traits)

Abstrakt

Celem badań było określenie jakości tusz wieprzowych oraz cech fizycznych i składu chemicznego polędwicy i szynki w odniesieniu do polimorfizmu w locusGH. W doświadczeniu wykorzystano tuczniki mieszańce ras: wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej, duroc i pietrain, utrzymywane w gospodarstwie indywidualnym na terenie woj. podkarpackiego. Poli-morfizm genu GH (SNP intron 2/ ekson 2) oznaczono metodą PCR-RLFP, wykorzystując enzym restrykcyjny HaeII. Określono zależności pomiędzy poszczególnymi genotypami a wskaźnikami umięśnienia i otłuszczenia tuszy oraz cechami fizycznymi i składem chemicznym polędwicy i szyn-ki. Stwierdzono, że tuczniki o genotypie AA w porównaniu z tucznikami o genotypie AG charakte-ryzowała istotnie wyższa zawartość tkanki mięśniowej, udział wody luźnej w polędwicy i tłuszczu w szynce oraz niższa zawartość masy całej szynki i szynki bez skóry i kości oraz zawartość tłuszczu w polędwicy. Z kolei heterozygoty cechowały się istotnie wyższą masą całej polędwicy i szynki oraz zawartością tłuszczu w szynce.

Autorzy

Piotr Witkowski
Piotr Witkowski
Damian Zarajczyk
Damian Zarajczyk
Krzysztof Skalski
Krzysztof Skalski
Marianna Wacko
Marianna Wacko
artykuł
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy
Polski
2022
38
2
5-13
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-09-07
20
0
0
0