Ryzyko niedoborów witaminy B12 i żelaza w diecie wegetariańskiej i wegańskiej (Risk of vitamin B12 and iron deficiency in vegetarian and vegan diets)

Abstrakt

Popularność diet wegetariańskich i wegańskich obserwowana jest na całym świecie i w różnych grupach wiekowych. Stosowanie diety roślinnej wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi ze względu na wyższą zawartość błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, potasu, magnezu i wielu fitozwiązków. Diety roślinne charakteryzują się również wyższą zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych i mniejszą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych. Weganie i wegetarianie mają niższe BMI, poziom cholesterolu w surowicy i ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko np. chorób serca oraz otyłości. Jednak wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych np. witaminy B12 oraz żelaza. Leczenie niedoborów witaminy B12 oraz żelaza polega na suplementacji niedoborowych składników oraz wdrożeniu odpowiednich nawyków żywieniowych. Witamina B12 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednym z najpoważniejszych skutków niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna, która objawia się dolegliwościami ze strony układu nerwowego, pokarmowego oraz zaburzeniami psychicznymi. Żelazo występuje w organizmie człowieka głównie w hemoglobinie, a jego niedobór objawia się anemią. W niniejszym przeglądzie omówiono przyczyny i skutki niedoboru żelaza i witaminy B12 w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-66743-20-5
2021
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność i żywienie (sierpień 2021)
54-58
Młodzi Naukowcy
5
0
0
0