Popularność diet wegetariańskich i wegańskich obserwowana jest na całym świecie
i w różnych grupach wiekowych. Stosowanie diety roślinnej wiąże się z wieloma korzyściami
zdrowotnymi ze względu na wyższą zawartość błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, potasu,
magnezu i wielu fitozwiązków. Diety roślinne charakteryzują się również wyższą zawartością
kwasów tłuszczowych nienasyconych i mniejszą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych. Weganie
i wegetarianie mają niższe BMI, poziom cholesterolu w surowicy i ciśnienie krwi, co zmniejsza
ryzyko np. chorób serca oraz otyłości. Jednak wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia
zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych np. witaminy B12 oraz żelaza.
Leczenie niedoborów witaminy B12 oraz żelaza polega na suplementacji niedoborowych składników
oraz wdrożeniu odpowiednich nawyków żywieniowych. Witamina B12 wpływa na prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego. Jednym z najpoważniejszych skutków niedoboru witaminy B12
jest niedokrwistość megaloblastyczna, która objawia się dolegliwościami ze strony układu
nerwowego, pokarmowego oraz zaburzeniami psychicznymi. Żelazo występuje w organizmie
człowieka głównie w hemoglobinie, a jego niedobór objawia się anemią. W niniejszym przeglądzie
omówiono przyczyny i skutki niedoboru żelaza i witaminy B12 w diecie wegetariańskiej oraz
wegańskiej.