WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019 WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019 WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019
streszczenie
Wyniki wielu badań klinicznych
oraz dane epidemiologiczne wykazują istnie-
nie związku pomiędzy składem jakościowym
i ilościowym diety, a zwiększonym ryzy-
kiem chorób układu krążenia. Niewłaściwe
odżywianie jest powodem epidemii chorób
dietozależnych w krajach rozwiniętych i
rozwijających się. Wielonienasycone kwasy
tłuszczowe (PUFA - Polyunsaturated Fatty
Acids) są jednym z najważniejszych składników
pożywienia, które powinny znaleźć się w
każdej zbilansowanej diecie. Wśród nienasy-
conych kwasów tłuszczowych znajdują się
między innymi kwasy tłuszczowe z grup ome-
ga-3 oraz omega-6. Kwasy te mają korzystny
wpływ na pracę komórek mózgowych, przez co
wspomagają kojarzenie i zapamiętywanie,pełnią
ważną funkcję w profilaktyce chorób układu
sercowo-naczyniowego, biorą udział w reakc-
jach przeciwzapalnych, mają działanie przeci-
wnowotworowe oraz antyalergiczne. Jednak źle
zbilansowana dieta, zbyt duże spożycie kwasów
omega-6, a przez to zaburzony stosunek ome-
ga-3 do omega-6, zwiększa ryzyko miażdżycy,
udaru oraz prowadzi do reakcji zapalnych.