Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na zdrowie człowieka (The effect of polyunsaturated fatty acids on human health)

Abstrakt

WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019 WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019 WWW.NAUKOWCY.ORG.PL 2 (24)/2019 streszczenie Wyniki wielu badań klinicznych oraz dane epidemiologiczne wykazują istnie- nie związku pomiędzy składem jakościowym i ilościowym diety, a zwiększonym ryzy- kiem chorób układu krążenia. Niewłaściwe odżywianie jest powodem epidemii chorób dietozależnych w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids) są jednym z najważniejszych składników pożywienia, które powinny znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Wśród nienasy- conych kwasów tłuszczowych znajdują się między innymi kwasy tłuszczowe z grup ome- ga-3 oraz omega-6. Kwasy te mają korzystny wpływ na pracę komórek mózgowych, przez co wspomagają kojarzenie i zapamiętywanie,pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, biorą udział w reakc- jach przeciwzapalnych, mają działanie przeci- wnowotworowe oraz antyalergiczne. Jednak źle zbilansowana dieta, zbyt duże spożycie kwasów omega-6, a przez to zaburzony stosunek ome- ga-3 do omega-6, zwiększa ryzyko miażdżycy, udaru oraz prowadzi do reakcji zapalnych.

Autorzy

artykuł
Nauki Przyrodnicze
Polski
2019
2
20-28
otwarte czasopismo
CC BY- SA 4.0 Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
5
0
0
0