Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Źródłem witaminy D w or-
ganizmie człowieka jest synteza skórna przy udziale promieniowania ultrafioletowego
(UVB) oraz pożywienie (głównie tłuste ryby morskie oraz produkty nabiałowe). W przy-
padku gdy synteza skórna oraz dieta nie są wystarczające, aby pokryć zapotrzebowanie
organizmu na witaminę D, obowiązkowe jest wprowadzenie suplementacji. Witamina D
pełni szereg funkcji w organizmie człowieka: bierze udział w metabolizmie wapnia i fos-
foranów, reguluje wytwarzanie hormonów, wzmacnia układ odpornościowy oraz wpływa
na prawidłowe funkcjonowanie prawie wszystkich układów w organizmie człowieka. Ze
względu na zwiększającą się świadomość pozytywnych skutków stosowania witaminy D,
coraz więcej ludzi stosuje suplementację. Najczęściej są to preparaty dostępne bez recepty
oraz przyjmowane bez wiedzy lekarza. Jedną z przyczyn egzogennego zatrucia witaminą
D jest spożywanie suplementów diety, w których dawka w tabletce różni się od dawki dek-
larowanej przez producenta.Celem pracy jest omówienie funkcji witaminy D oraz scharak-
teryzowanie przypadków zatrucia witaminą D.