Insulinooporność to stan zmniejszonej odpowiedzi biologicznej tkanek na insulinę. Obserwowany obecnie wzrost występowania insulinooporności spowodowany jest głównie nieprawidłowym stylem życia, niezdrową dietą z dużą podażą kalorii i stresem. Niekontrolowana insulinooporność może prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia, chorobę Alzheimera i depresji. Jednym z potencjalnie modyfikowalnych czynników ryzyka insulinooporności jest dieta. Wprowadzenie diety o niskim indeksie glikemicznym pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy i insuliny we krwi. Dodatkowo, wprowadzenie aktywności fizycznej, redukcja stresu i eliminacja używek wpływają korzystnie na kontrolę glikemii. Celem niniejszej pracy jest omówienie roli diety i stylu życia w leczeniu insulinooporności oraz przedstawienie mechanizmów powstawania i wpływ otyłości na rozwój insulinooporności.