MENU
PL
|
EN
0
0
:
0
0
:
0
0
A
A
A
MENU
Osoby
Publikacje
Repozytorium
Dane badawcze
Czasopisma
Wydawnictwa
Jednostki
Uczelnia
Projekty
wszędzie
Projekty
Czasopisma
Wydawnictwa
Osoby
Publikacje
Jednostki
Szukaj
Procesy cieplne w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego (Thermal processes in the processing of animal raw materials)
Abstrakt
Celem niniejszego opracowania jest zestawienie i ocena najczęściej stosowanych procesów cieplnych w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego. Omówiono charakterystyczne cechy związane z obróbką termiczną mięsa i jego wyrobów ze wskazaniem pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania ciepła na tkankę mięsno-tłuszczową. Zestawiono i oceniono najważniejsze procesy cieplne stosowane na różnych etapach przetwórstwa mięsa. Dokonano analizy zmian właściwości fizycznych w mięsie pod wpływem obróbki cieplnej.
Autorzy
Marian Panasiewicz
Rafał Nadulski
Jacek Mazur
Rodzaj publikacji:
*
artykuł
Czasopismo:
*
Gospodarka Mięsna
Link do publikacji (płatny dostęp):
*
Link do publikacji (płatny dostęp)
Język:
*
Polski
Rok wydania:
*
2022
Numer zeszytu:
*
12
Strony (od-do) / numer artykułu:
*
25-34
Liczba punktów:
20
Impact Factor:
0
Liczba cytowań Scopus:
0
Liczba cytowań Web of Science:
0