Probiotyki (z greki pro – dla, bios – życie) to według aktualnie obowiązującej definicji zaproponowanej przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO)
w 2001 roku „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt na
organizm gospodarza” (1). Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej drobnoustroje z grupy bakterii fermentacji mlekowej, bifidobakterie oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae. Podawanie probiotyków zwiększa pulę korzystnej mikroflory jelitowej, która nie tylko zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także determinuje status zdrowotny gospodarza. Mechanizmy działania probiotyków są różnorakie i nie w pełni
jeszcze poznane. Suplementacja preparatami probiotycznymi może być elementem profilaktyki lub wsparciem
leczenia niektórych chorób układu pokarmowego, moczowego lub skóry