Comparison of Various Techniques for the Extraction, Analysis of Compounds and Determination of Antioxidant Activities of Rhodiola Spp. - A Review

Abstrakt

Niniejsza praca przeglądowa przedstawia przegląd aktualnej wiedzy dotyczącej technik ekstrakcji wybranych gatunków różeńca górskiego , ich związków bioaktywnych oraz leżących u ich podstaw mechanizmów działania, ze szczególnym uwzględnieniem właściwości wychwytujących wolne rodniki. Rodzaj Rhodiola (Crassulaceae) to bylina, która naturalnie rośnie we wschodniej Syberii, Skandynawii, Alasce i północnej Europie, tradycyjnie stosowana w ludowej medycynie azjatyckiej. W tym przeglądzie dokonaliśmy krytycznej oceny dostępnej literatury na temat korzeni i kłączy Rhodiola , zwłaszcza R. rosea (L.), R. imbricata (Edgew.), R. crenulata (Hook.f. & Thomson),Najdokładniej zbadane i opisane do tej pory R. kirilowii (Regel) i R. heterodonta (Hook.f. & Thomson). Bazy danych, w tym Scopus, PubMed i Google Scholar, zostały wykorzystane do pozyskania odpowiedniej literatury, opartej głównie na doniesieniach z ostatnich 20 lat. Tutaj poprawiliśmy listę najważniejszych związków chemicznych Rhodiola spp . – głównie związki fenolowe i olejki eteryczne z uwzględnieniem metod ich wykrywania. Ponadto porównaliśmy jakościowo i ilościowo różne rodzaje metod ekstrakcji i przeanalizowaliśmy wyniki dotyczące działania przeciwutleniającego gatunków Rhodiola in vitro i in vivo na myszy i szczury.

Autorzy

Agata Wilk
Agata Wilk
Michał Czelej
Michał Czelej
artykuł
FOOD REVIEWS INTERNATIONAL
Angielski
2023
39
1
467-487
100
5,3
0
5