PRODUKTY CONVENIENCE I GRILLOWE w sektorze mięsnym (Convenience and grill products in the meat sector)

Abstrakt

Ostatnio konsumenci poszukują artykułów spożywczych, które spełniają kryteria żywności wygodnej. Rozwój nowoczesnych technologii, sposobów utrwalania i pakowania umożliwia uzyskanie produktów i przetworów mięsnych oraz gotowych dań, w skład których wchodzi mięso o gwarantowanej wysokiej jakości. Bez wątpienia wiele produktów wygodnych (porcjowanych, wstępnie przygotowanych, zamarynowanych i zapakowanych) można przyrządzić na grillu. Aby jednak przygotowanie potraw na ruszcie było nie tylko przyjemne i przebiegało sprawnie, ale jednocześnie gwarantowało dobrą jakość przyrządzonych dań, warto stosować różne strategie ograniczania zawartości WWA w grillowanych produktach mięsnych. Obejmują one używanie odpowiedniego rodzaju opału, prowadzenie obróbki w możliwie najniższej temperaturze, a także wykorzystywanie marynat o odczynie kwaśnym i bogatych w związki fenolowe oraz zawijanie produktów przed grillowaniem.

Autorzy

artykuł
Gospodarka Mięsna
Polski
2023
5
24-27
20
0
0
0