Komosa ryżowa, zwana potocznie quinoą, należy do najstarszych roślin na świecie. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej, od Chile po Kolumbię. Dokładny skład chemiczny nasion komosy ryżowej poznano dopiero w latach 70-tych ubiegłego wieku. Okazało się, że jej nasiona są cennym źródłem składników odżywczych, a ich głównym zadaniem będzie przede wszystkim uzupełnienie wartości odżywczej produktów wytwarzanych z tradycyjnych zbóż (w formie odpowiednio przygotowanych nasion lub jako jeden z surowców do produkcji określonych wyrobów). Od tego czasu notuje się wzrost zainteresowania tą rośliną w zakresie wzbogacenia i urozmaicenia diety człowieka. Nasiona komosy ryżowej są bogate w białko o korzystnym składzie aminokwasów oraz w tłuszcz o dużym udziale nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają również skrobię bezglutenową o małych ziarnach, witaminy oraz składniki mineralne. Nasiona komosy ryżowej oraz produkty z nich wytworzone wykazują właściwości prozdrowotne i są szczególnie zalecane w profilaktyce wielu chorób, w tym cywilizacyjnych. To typowy przykład superfoods wpływający nie tylko na zdrowie człowieka, ale też urodę i samopoczucie.